Silvestrovský ohňostroj v Litomyšli.

Silvestrovský ohňostroj v Litomyšli. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Kromě ohňostroje přijde i dixieland a čočková polévka

  • 2
Ne v každém městě se mohou lidé těšit na silvestrovský ohňostroj. Zatímco v některých městech je nedílnou tradicí oslav, jinde sázejí spíše třeba na soutěže nebo tomboly na náměstí.

Kdo si nedokáže představit oslavu silvestra a nového roku bez pořádného ohňostroje, dočká se například ve Svitavách nebo České Třebové.

Ve Svitavách začíná ohňostrojová veselice přesně v 17:57 hodin. Pod vánoční strom se v tu dobu dostaví také starosta David Šimek s oběma místostarosty. "Jako každý rok budou lidem nalévat čočkovou polévku," uvedla mluvčí Zuzana Pustinová.

Neobvyklý čas zahájení oslav pochází podle mluvčí z doby, kdy Svitavy slavily 750 let od založení. "Tehdy jsme spustili ohňostroj symbolicky v 17:50 hodin a od té doby každý rok jednu minutu přidáváme," řekl mluvčí.

Tři minuty po Svitavských vypustí světlice také v Ústí nad Orlicí a v Litomyšli. V Ústí dokonce bude ohňostroji ještě předcházet světelná show. "Začíná v 17:30 a půjde o divadelní představení doprovázené světelnými efekty," uvedl starosta Petr Hájek.

Vlastní ohňostroj tak přijde v Ústí na řadu v osmnáct hodin. "Samozřejmě, že se také vydám na oslavu pohovořit s lidmi," dodal starosta.

Další na řadě bude Česká Třebová. Tady odstartuje první petarda v devatenáct hodin. Také tam se chystá starosta Jaroslav Zedník mezi lidi. "Chci jen promluvit k lidem s krátkým přáním," řekl Zedník. "Ale opravdu jen s krátkým," dodal ještě.

V Chocni zahraje dixieland, v Pardubicích bude klid

V Chocni mají nachystaný ohňostroj až na půlnoc, oslavy tu ale začínají už od brzkého dopoledne. "Program začne už v 9:30 na Tyršově náměstí v Chocni, kde zahraje dechová hudba Choceňačka a Kantorský dixieland,"řekl místostarosta Ladislav Valtr.

V Pardubicích ani v Chrudimi ne Silvestra zastánci ohňostrojů nepochodí. V Chrudimi se novoroční oslavy vracejí na Resslovo náměstí. Tam dnes začínají oslavy ve 22:30 hodin a ukončení bude na Nový rok o jedné hodině. Během oslav bude hrát skupina Bylo nás pět.

Ohňostroj nabízí Chrudim až na Nový rok odpoledne. "Půlnoční ohňostroj se sice konat nebude, ale kdo má zájem, může zavítat na Nový rok v sedmnáct hodin do Klášterních zahrad," uvedl zastupitel Roman Málek.

Dnes bude například na návštěvníky čekat soutěž. "Každý, kdo přinese soutěžní kupon, který našel ve své schránce, bude slosován o vyhlídkový let nad městem, večeři pro dva či láhev sektu," řekl další spolupořadatel František Pilný.

Pardubice už podobné akce nechystají. "Jejich výčet byl pro letošek vyčerpán už na Štědrý den," řekla mluvčí radnice Nataša Hradní.