Ulice 17.listopadu v Pardubicích začíná na Masarykově náměstí a končí u viaduktu pod hlavní železniční tratí.

Ulice 17.listopadu v Pardubicích začíná na Masarykově náměstí a končí u viaduktu pod hlavní železniční tratí. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Šedá dlažba ze třídy Míru se rozšíří i na chodníky přilehlé ulice

  • 1
Ten rozdíl bije do očí. Na jedné straně nová dlažba na třídě Míru a na straně druhé rozbitý chodník navazující ulice 17. listopadu. Rozpor z centra Pardubic však brzy zmizí. V červenci se chodníky začnou opravovat.

Obnova chodníků po obou stranách ulice od křižovatky Masarykova náměstí a třídy Míru směrem na Chrudim, což je zhruba 4400 metrů čtverečných, přijde na více než 9,2 milionu korun. Provede ji českobudějovická společnost Swietelsky stavební, která zvítězila ve výběrovém řízení na dodavatele stavby.

„Rada vybrala ekonomicky nejvýhodnější nabídku. Na podzim by mělo být hotovo. Před třemi lety byla opravena vozovka v této ulici, ale na chodníky nedošlo. Nyní dostanou dlažbu podobnou té, která je na třídě Míru,“ řekl primátor Pardubic Martin Charvát.

„Mou ctižádostí je pak co nejrychleji na tuto rekonstrukci navázat s Palackého třídou spojující centrum s nově zrekonstruovaným přednádražím. Pardubice tak konečně budou mít důstojné centrum, hodné krajského města,“ dodal primátor.

Dlažba bude impregnována proti znečištění

Během léta budou v ulici 17. listopadu zrekonstruovány chodníky po obou stranách od křižovatky s třídou Míru až po podjezd pod Hlaváčovou ulicí, včetně zastávek městské i meziměstské hromadné dopravy.

Oprava je plánována tak, aby během prací zůstala zachována možnost částečného provozu na chodnících i přístupy k domům, stejně jako bude zajištěn přístup složek integrovaného záchranného systému k jednotlivým objektům.

„Příprav rekonstrukce chodníků využily Vodovody a kanalizace k výměně některých vodovodních přípojek a kanalizace, aby vše bylo v pořádku ještě před tím, než chodníky dostanou nový povrch,“ řekla náměstkyně primátora Helena Dvořáčková s tím, že práce budou zahájeny 15. července.

Nově bude povrch chodníků tvořen velkoformátovými deskami ze šedého betonu, velmi podobnými těm, kterými je vydlážděna třída Míru. Dlažba je mrazuvzdorná a bude z výroby opatřena impregnací proti znečištění a pronikání vody. Celá ulice bude bezbariérová.