Přechod pro chodce na výpadovce I/35 z Litomyšle do Svitav

Přechod pro chodce na výpadovce I/35 z Litomyšle do Svitav

Policie na Pardubicku je kvůli opravě D1 v pozoru, provoz je hustší

  • 0
Přes Olomouc a Mohelnici dále na Hradec Králové. To je při modernizaci dálnice D1 trasa, na kterou už vyrazili někteří řidiči na cestě mezi Moravou a Čechami ve snaze vyhnout se kolonám. Všichni čekají, že provoz bude houstnout.

Náhrada pro D1 vede přes Pardubický kraj. Podle všeho se dá čekat, že se kvůli opravám dálnice výrazně zvýší provoz zvláště v úseku mezi Moravskou Třebovou a Holicemi.

"Bude to mít velice fatální důsledky, protože už teď zjišťujeme poměrně vysoký nárůst kamionů a ve chvíli, kdy se začnou stavět úseky rychlostní silnice R35, budou důsledky pro obce a města velmi vážné. Už dnes způsobují těžko udržitelné problémy," poznamenal krajský radní pro dopravu Jaromír Dušek.

Konkrétní problémy se ale ukážou až při provozu, při opravě různých úseků dálnice mohou být v odlišných obdobích jiné.

"Zatím jsme žádné konkrétní opatření v souvislosti s D1 na silnicích v kraji neprovedli, situaci monitorujeme. V případě, že ke komplikacím dojde, tak budeme okamžitě reagovat. Zejména nasazením většího počtu policistů dohlížejících na konkrétní místa, hlavně na komunikaci první třídy číslo 35," uvedl mluvčí pardubické policie Jozef Bocán.

Silnicím mají odlehčit kamiony na vagonech

Představitelé kraje chtějí situaci řešit razantněji. A to tlakem na vládu, aby napomohla rozsáhlejší přepravě zboží po železnici.

"Abychom dálnici odlehčili, mohla by vláda pomoci tomu, že by se kamiony přes Českou republiku vozily na vagonech. Jednáme o tom už dnes s představiteli Královéhradeckého a Libereckého kraje a hejtmani o tom budou jednat i v rámci Asociace krajů na konci května," řekl náměstek pardubického hejtmana pro dopravu Jaromír Dušek.

Záměr má podle něj i podporu velkých dopravců a zátěž pro dálnici D1 by tak mohla poměrně významně klesnout.

Čtvrteční zahájení oprav dvou úseků dálnice u Jihlavy a u Velké Bíteše (více se dočtete zde) se na dopravě v Pardubickém kraji výrazně neprojevilo, policisté ale sledují větší hustotu provozu už několik dní.

"Zvýšený provoz zaznamenáváme už celý týden, zejména ve Vysokém Mýtě a v obci Hrušová, ale nedějí se žádné kolizní situace," řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Její kolegyně ze Svitavska má zkušenosti obdobné.

"Na Hřebči je provoz hustší, ale pětatřicítka je zatím průjezdná, žádný problém nemáme," uvedla Hana Kaizarová.