Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vzpomínka na Silver A: Valčíkův frak či pařez z vypálených Ležáků

  7:05
Východočeské muzeum uchovává několik skutečně vzácných artefaktů připomínajících heydrichiádu. Mezi předměty, které mají úzké propojení s výsadkáři, patří kombinéza Jiřího Potůčka, v níž seskočil do protektorátu.

Kombinéza, v níž radista Jiří Potůček seskočil do protektorátu. | foto: Východočeské muzeum Pardubice

„Je to doloženo jednak tím, že byl skutečně vysoký a tuto kombinézu nemohl oblékat žádný malý muž. Ostatně její autorství nám svého času potvrdil i parašutista Čestmír Šikola,“ řekl Jan Tetřev z Východočeského muzea.

Jak se ovšem kombinéza do muzea dostala, to se přesně neví. Muzejníci mají dvě verze. Ta první říká, že byla získána na pardubickém gestapu v roce 1945, ta druhá, a odborníci se k ní přiklánějí, že byla vykopána na dvoře v Dražkovicích, kde ji po seskoku zakopali a přežila tam válku.

„Vždycky jsem si myslel, že k těmto barevným změnám došlo proto, že byla dlouhodobě vystavovaná, a jak byla soustavně osvětlována, tak změnila barvu,“ řekl Tetřev.

Libuše volá Londýn

V sobotu se lidé na sádkách v Lázních Bohdanči vrátí o osmdesát let zpátky do minulosti. Aktéři si připomenou československé parašutisty ze skupiny Silver A. A to na původním místě, odkud radiotelegrafista Jiří Potůček vysílal mezi 20. březnem 1942 a 4. dubnem 1942 ze své radiostanice Libuše. Kromě dobového tábora Československé samostatné brigády z Velké Británie budou pro veřejnost veřejnost připraveny ukázky výcviku, operačního vybavení parašutistů i prostředků spojení. K vidění bude i funkční replika radiostanice Libuše, která vyšle depeši do Londýna.

Tomu by nahrávala specifická barva kombinézy. Oproti zásobníku, který je její součástí a jde o jasnou vojenskou maskáčovinu, má celá kombinéza hnědý nádech. To je údajně od hnědé barvy hlíny, ve které byla ukryta.

Ke kombinéze patří i dva nožní zásobníky. Jeden tvoří pevnou součást kombinézy. V nich měli výsadkáři to nejnutnější pro případ, že by ztratili bagáž. Ukrývali v nich například peníze, zásobníky do pistolí, povzbuzující tablety. Tady však jsou zásobníky dva.

Tetřev vyslovuje domněnku, že existovala ještě další kombinéza, o níž se  neví. „Mezi tím, co míval Muzejní spolek v expozici odboje, a tím, co má Východočeské muzeum teď, je rozdíl několika let, kdy tyto věci nikoho nezajímaly a ztrácely se. Ve chvíli, kdy do muzea v 60. letech přišli profesionální muzejníci, se již nic takového neztrácelo. Tyto artefakty v 50. letech neladily komunistům. Naopak jiní se je snažili zachránit,“ řekl Tetřev. 

Dneska tuto kombinézu opatrují muzejníci jako výjimečný exponát, který patří mezi nejpůjčovanější. „Za 30 let, co tu pracuji, jsem Potůčkovu kombinézu dvacetkrát půjčoval. Tento předmět má co říci této době,“ řekl Tetřev s poklonou svým předchůdcům, kteří o ni pečovali.

Proto je až s podivem, že se právě Potůčkova kombinéza neztratila. I ta byla tehdejšímu režimu nepohodlná. „Účelem zřejmě nebylo tyto předměty zničit, jejich cílem bylo, aby se tyto předměty neukazovaly a už vůbec se neříkalo: podívejte se, tento předmět patřil hrdinům. O Silver A se tehdy psalo jako o padákových agentech,“ řekl Tetřev.

Potůčkův opasek

Spojař Jiří Potůček nechal svůj opasek v Anglii. Jsou na něm spojařské francouzské i britské odznaky. „Víme o něm hodně málo. Snad jen to, že byl v Anglii a po válce ho vydali jeho vzdálené příbuzné. A najednou je v pardubickém muzeu,“ popsal Tetřev s tím, že jej určitě neměl při výcviku v Anglii. Ani fotku, kde má Potůček opasek na sobě, v muzeu nemají. „Jsme rádi, že máme aspoň pár jeho fotek, vždyť to byl mladý kluk. Nebylo mu 22 let, když zemřel,“ řekl Tetřev.

Valčíkův frak

Muzeum také opečovává frak, který nosil další člen výsadku Josef Valčík, když dělal číšníka v hotelu Veselka. Do muzea se dostal v letech 1976 či 77. Sami muzejníci si lámali hlavu, zda je pravda, že frak patří Valčíkovi. Tehdy se projevila velká pečlivost Tetřevových předchůdců, kteří na katalogizační lístek napsali, od koho frak pochází.

„Byla to žena z vesnice na Přeloučsku. Tak jsem si na internetu našel občany s tímto příjmením a zavolal jsem tam. Jenže žena už ve vsi nebydlela, žila v domově důchodců na Dubině. Měla prvního manžela, který byl pekařským pomocníkem v pardubické Smilově ulici. Na jaře 1942 tam údajně vběhl na dvůr mladý muž v číšnické uniformě. Tu ze sebe rychle shodil, vzal si civil a utíkal pryč,“ popisoval historku Tetřev. Manžel odhozené kalhoty donosil. Ale protože byl pekař, pro tmavý frak a bílou číšnickou vestu neměl využití, a tak ji odprodali do muzea.

Pařez z Ležáků

Poněkud zvláštní hmotný pozůstatek má muzeum také přímo z Ležáků. Je to ohořelý pařez. Lze předpokládat, že pochází z ovocného stromu, který stál v blízkosti vypálených domů. Postupně se rozpadá, ale uvnitř je ještě dřevní hmota. Musel být vykopán před velkou pietou 24. června 1945. Tehdy se tam sešly desetitisíce lidí. Je vysoký 62 centimetrů, z velké části je zuhelnatělý a místy se drolí.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Nechte brankáře být! Přísný trend ochuzuje o emoce. Je to divné, uznávají i hráči

25. dubna 2024  8:58

Když Ondřej Kacetl opouštěl třinecké brankoviště, deset tisíc lidí v Pardubicích ho vypískalo....

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Sedlák velebil fantoma v brance: Wilda pomůže, když potřebujeme. Zachránil nás

24. dubna 2024  21:41

Hokejisté Pardubic jsou krok od extraligového titulu. Na domácím ledě zvládli pátý finálový duel,...

Sladká pomsta. Ústí svléklo Pardubice do naha a podruhé slaví semifinále

24. dubna 2024  21:11

Natřískaná hala burácela a slavila, domácí hrdinové si pořizovali tradiční, tentokrát hodně...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...