U sokolovny v Pardubicích budou stát dva kamiony. Ve velkém budou očkovat registrované lidi, v malém neregistrované. (14. 6. 2021) | foto: Pardubický kraj

V Pardubickém kraji naočkují neregistrované v kamionu, bude i v Chrudimi

  • 1
V Pardubickém kraji se budou moci v příštích dvou týdnech lidé na dvou místech očkovat bez předchozí registrace. Příští týden pro ně bude vyhrazený menší očkovací kamion před pardubickou sokolovnou, 3. a 4. srpna pak bude stát v areálu Chrudimské nemocnice.

Zájemci starší 18 let v něm dostanou jednodávkovou vakcínu Janssen od společnosti Johnson & Johnson.

„Do Pardubického kraje jsme dostali tisíc dávek jednodávkové vakcíny, které chceme využít k očkování bez registrace v očkovacím kamionu,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro zdravotnictví Michaela Matoušková (STAN).

U sokolovny v Pardubicích budou stát dva kamiony. Ve velkém kamionu, kam budou chodit registrovaní lidé, se budou podávat druhé dávky vakcíny Comirnaty od firmy Pfizer/BioNTech, v menším jednodávková vakcína Janssen od Johnson & Johnson, kterou dostanou neobjednaní lidé.

Zdravotníci mohou naočkovat 100 až 150 neregistrovaných zájemců denně, celkem až 800 lidí. Na dva srpnové dny počítá hejtmanství do Chrudimi s 200 dávkami. Zájemci nemusí být registrování ani v celostátním systému, ani u svého praktického lékaře. Stačí být starší 18 let a mít s sebou občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny.

V regionu přibudou také očkovací místa pro mládež. V Pardubickém kraji je nyní 20 177 dětí ve věku od 12 do 15 let. Zájemce o vakcinaci v této věkové skupině očkují v Pardubicích, Chrudimi, Litomyšli, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Kategorii 12 až 15 let budou od čtvrtka 22. července nově očkovat v Seči, kde je denní kapacita 72 míst, a od pátku 23. července také v Hlinsku, kde je denní kapacita 84 míst.

Obě zmíněná očkovací místa plánují očkovat tuto věkovou skupinu jeden až dva dny v týdnu. „Na rezervaci v Pardubickém kraji čeká v tuto chvíli 837 dětí ve věku od 12 do 15 let, přičemž počítáme na týden od 26. července s kapacitou minimálně tisíc míst pro tento věk,“ uvedla Matoušková.

Některá krajská očkovací centra od 14. července přestala vypisovat termíny na první dávku a dokončí očkování druhých dávek. Kraj totiž očekává méně dodávek vakcíny Pfizer.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Pardubickém kraji aplikováno 411 772 dávek vakcíny. Ukončené očkování má 196 497 lidí, 55 962 čeká na druhou dávku. Očkuje se v krajských i soukromých zdravotnických zařízeních a u některých praktických lékařů. Kraj má přes 522 tisíc obyvatel.

,