Masopustní průvod v Litomyšli

Masopustní průvod v Litomyšli | foto: Radek Kalhous, MAFRA

O víkendu začal masopust, křepčení v maskách zapsané na seznamu UNESCO

  • 1
Ve čtyřech vesnicích na Hlinecku se dodnes dědí z otce na syna masopustní převlékání do maškar. Zábava chráněná úřadem světového dědictví začala už o víkendu. Masopustní rej mohou zájemci v různých místech kraje vidět až do první poloviny března.

Návaly lidí čekají ve Vortové, Studnici i v Hamrech, kde se staročeský masopust koná 5. března.

"Každým rokem přijíždí víc lidí, jsou jich už stovky, nic podobného tu dříve podle pamětníků nebylo a očekávám, že letos jich bude ještě víc," uvedl starosta Vortové Ladislav Šmahel. Do Vortové podle něj každý rok přijíždějí lidé z Prahy, Moravy, ale i z jiných zemí. "Byli tu i Češi z Austrálie, ale česky už moc neuměli," říká.

Masopustní průvod v Litomyšli

Masopustní průvod v Litomyšli

Masopustem se nazývá období, které začíná po svátku Tří králů a končí v úterý před Popeleční středou. Je to doba zabíjaček, besed a zábav končící obchůzkou maskovaných postav.

Průvody lze vidět v mnoha vesnicích, v některých městech pořádají masopustní jarmarky, masopustní veselice či masopustní plesy, ale jen ve Vortové, Hamrech a Studnici na Hlinecku si oslavy uchovaly svoji podobu z 19. století.

Průvody se liší v detailech

Nejde jen o precizně připravené masky Slaměného, Ženy, Žida, Rasa, Turků, Kobylky či Kominíka. "Jinde masopusty mají karnevalový charakter, objevují se nové typy masek, ale v těchto obcích se drží tradice. A hlavně, za masky se převlékají pouze muži. I masku Ženušky obléká muž, a to proto, že masopust byl spojován s mužskou silou a plodností," uvedla ředitelka Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová.

Masopustní průvod v Litomyšli

Když lidé sledují divoký průvod masek ve Vortové, Hamrech nebo ve Studnici, mají většinou pocit, že vidí naprosto shodné představení. Jenže vtip je v tom, že ve skutečnosti se v detailech liší. A každá vesnice si na těchto drobných odlišnostech zakládá. Třeba na tom, že vortovská Kobyla má čepici trojúhelníkového tvaru, ve Studnici je zase vysoká.

"Tanec Turků je u nás ve Vortové podobný jako v Hamrech, ale ve Studnici je jinačí," říká starosta Vortové Ladislav Šmahel a snaží se vysvětlit rozdílné druhy tance při polce.

Ve Vortové je Ras i jakýmsi vesnickým doktorem, takže přihlížející vyšetřuje a dává na různé neduhy barevné bonbony, ve Studnici se Ras naopak stará o masku Kobylky. "Každé společenství detaily vnímá jako zásadní a vůči ostatním vymezující prvek. Je to jejich tradice, ale když přijede někdo třeba z města, tak ty rozdíly nemá šanci postihnout," uvedla Vojancová.

Masopustní průvod v Litomyšli

Nejbližší představení staročeské maškary bude k vidění za týden na Veselém Kopci. A Vojancová slibuje, že masky budou přece jen divočejší než ve městech, kde se drží zpátky.

Masopust v Pardubickém kraji

19. února Veselý Kopec, začátek v 10 hodin, maškary z Vortové

26. února Lanškroun, začátek v 10 hodin

27. února Blatno, začátek v 7 hodin

5. března Trstěnice u Litomyšle, Chrudim, začátek v 9 hodin, součástí je masopustní jarmark

9. březen Popeleční středa. Církev vstupuje do postní doby.