Do této pracovny by se měl na podzim nastěhovat staronový či jeden z nových lídrů kandidátek.

Do této pracovny by se měl na podzim nastěhovat staronový či jeden z nových lídrů kandidátek.

Favorité se rýsují. O křeslo hejtmana se utkají tři vyrovnaní sokové

  • 2
V málokterých volbách se stane, že na vítězství existují hned tři aspiranti s velmi podobnými šancemi. Podle všeho to však bude případ letošních voleb do zastupitelstva Pardubického kraje. Všechny průzkumy i samotní politici čekají vyrovnaný boj mezi ANO, ČSSD a Koalicí pro Pardubický kraj.

Martin Netolický z ČSSD, Roman Línek z KDU-ČSL za Koalici pro Pardubický kraj nebo Jan Řehounek z hnutí ANO. Pokud by se stal po říjnových krajských volbách hejtmanem kdokoliv jiný, rovnalo by se to prvotřídní senzaci.

„Vnímám to tak, že to je mezi námi, sociální demokracií a lidovci. Jednak jsme největšími soupeři o výhru, ale zároveň budeme nejspíše partneři i v budoucí koalici,“ uvedl lídr ANO Řehounek. Jeho sokové to vnímají velmi podobně.

Jednak vycházejí z historických zkušeností, leccos mohou napovědět také předvolební výzkumy. „Tři favorité jsou zřejmě jasní, ale rozhodně bych nezapomínal na komunisty. Určitě budou také silní,“ uvedl hejtman a první muž krajské ČSSD Martin Netolický.

Jeho poznámka je na místě. Komunisté sice na 99 procent volby nevyhrají, ale mohou sehrát zásadní roli při hledání nové koalice. Není žádné tajemství, že za placená křesla v kontrolním či finančním výboru budou ochotní podpořit téměř jakoukoliv koalici. A oba dva výzkumy, které ke krajským volbám existují, ukazují, že komunisté budou klíčovými hráči.

Podle agentury Phoenix Research skončí s necelými 11 procenty na čtvrtém místě. Stejnou pozici jim uvádí i agentura SANEP, pouze s tím rozdílem, že ta komunistům předpovídá rovnou 14 procent hlasů.

„Čtu to tak, že v zastupitelstvu budou čtyři hodně silné strany, ale na druhou stranu průzkumy nelze nijak přeceňovat,“ uvedl Netolický.

Co se týče odhadů na vítěze, tak jsou obě agentury téměř bezradné. Jejich výsledky se totiž pohybují pod hranou statistické chyby. Podle Phoenix Research vyhraje ČSSD s výsledkem 17,8 procenta. Druhá bude Koalice pro Pardubický kraj, kterou vede KDU-ČSL, se 16,3 procenty a třetí má být podle průzkumu ANO, které by bralo o další procento méně.

ČSSD chystá pojízdné retro kino

Ještě těsnější bitvu pak slibuje SANEP, které vidí dokonce remízu na prvním místě mezi Koalicí a ANO, které by shodně braly 17,1 procenta. ČSSD by pak měla zaostávat jen o necelé procento.

„Chceme krajské volby vyhrát a chceme získat křeslo hejtmana. Procentně bych si přál, aby na začátku byla dvojka a k ní něco navíc,“ uvedl Jan Řehounek. Ovšem ani výhra nemusí nutně znamenat, že lídr vítězné partaje povede kraj jako hejtman. Řehounek tak bude potřebovat skutečně dobrý výsledek, aby měl reálnou šanci na prestižní post.

Hejtman Netolický se svým náměstkem Línkem spolupracují na krajském úřadě už čtyři roky a dá se říct, že jejich koaliční vládnutí se vyznačuje až nebývalou mírou klidu a porozumění. Za celé volební období se ani jednou na veřejnost nedostaly nějaké větší pře mezi oběma lídry.

„Vím, že v mnoha městech v Česku se koalice stavěly proti hnutí ANO, ale věřím, že tady se tak dít nebude,“ uvedl Jan Řehounek.

Všechny partaje pomalu rozjíždí kampaň před krajskými volbami. Například plakáty hnutí ANO, na kterých je opět Andrej Babiš jako předseda uskupení, jsou už v regionu k vidění. ČSSD se chystá billboardy vylepit v nejbližších týdnech.

„Očekávám spíše takovou tradiční a klidnější kampaň. Nechceme lidi obtěžovat spory a agresivitou,“ uvedl Netolický s tím, že ČSSD chystá v regionu třeba pojízdné retro kino. Podle průzkumů by se v zastupitelstvu ještě mohly objevit ODS, Soukromníci a SPO. Phoenix Research pak dává šanci ještě Východočechům. Všechny zmíněné partaje však mají jen jednociferné výsledky. Ani jeden z průzkumu pak nedává dobré vyhlídky TOP 09, Straně zelených nebo Úsvitu.