V Litomyšli nabízí večerní program během akce Noc kostelů 2018 celkem pět...

V Litomyšli nabízí večerní program během akce Noc kostelů 2018 celkem pět kostelů, mezi nimi i kostel Povýšení svatého kříže (na snímku). | foto: Jaroslav Hubený

Noc kostelů v Pardubickém kraji: Foglar, Kryl, i klikaté cesty církve

  • 0
I církve umějí mobilizovat. Stává se tak o svátcích, vánočních či velikonočních, a také při každoroční akci Noci kostelů. Ta páteční nabízí v Pardubickém kraji rozmanité programy na 80 místech.

V jednom svitavském kostele nabízí od 18 do 20 hodin minimalistické „ticho“. Naproti tomu program v Ústí nad Orlicí slibuje slavnostní otevření Parku u kostela a Meditační kaple sv. Jana Pavla II. Noc kostelů není zřejmě nikdy a nikde stejná, ačkoli se pořádá každý rok.

Typické programy ovšem existují. Většinou nabízejí v úvodu něco pro děti, později komentované prohlídky venkovního areálu i interiéru kostelů, varhanní hudbu, popřípadě občerstvení při čaji nebo ochutnávce mešního vína. Ale spoustě pořadatelů to nestačí a zvou na speciální „bonbonky“.

„Religionista a teolog Pavel Hošek promluví o tématu, který popsal ve své publikaci Fenomén Foglar z náboženského hlediska. Vontské rituály, extatické stavy vyvolané nádherou přírody, úloha pravdy ve foglarovských vyprávěních a jiná témata. Potom o půl osmé bude koncert Martina Evžena Kyšperského, frontmana a hlavního autora repertoáru kapely Květy,“ přibližuje jedna z pořadatelek Pavlína Junová alespoň dva ze sledu pořadů v pardubickém evangelickém kostele.

V Hlinsku zazní Biblické písně Antonína Dvořáka, přednáška nizozemského historika a teologa Petera Morée na téma Klikaté cesty českých evangelíků a na závěr i scénické čtení z knihy Roarka Bradforda Černošský Pán Bůh a páni Izraelité v podání hlineckých ochotníků. Chrudimští evangelíci mají v programu také písně Karla Kryla v podání Dominika Blažka či cestopisné putování Divokým Kurdistánem s promítáním a povídáním cestovatele Jana Blehy.

Návštěvníci vysokomýtského kostela svatého Vavřince mají zítra šanci blíže poznat slavného autora tamního oltářního obrazu Petra Brandla. A to skrze scénku z jeho života, společné vytváření kopie obrazu s Filipem Dvorským, přednáškou Davida Vícha i zastavením ve vinárně U Brandlů v budově římskokatolické fary. Všechny kostely a modlitebny ve městě propojí společná hra, sešit s úkoly a mapkou zájemci obdrží v každém z nich. Podobná hra spojená s herním plánem a herním průkazem pod názvem Zachránit Kateřinu je k dispozici i v České Třebové.

V programu je i plán na přestavbu stodoly

Evangelíci v Moravské Třebové zvou na bohoslužby slavené společně s romskou komunitou, po nich na koncert gospelového uskupení Joyful Noise z Brna. Husité v Heřmanově Městci na šansony v podání Markéty Voříškové a Jiřího Vedrala. Závěrečnému ztišení se zpěvy z Taizé v litomyšlském Husově sboru předchází neklasická přednáška a prohlídka pod názvem Po stopách Járy Cimrmana.

Noc kostelů oživuje často menší obce. Například obec Raná na Hlinecku. „Naše farnost připravuje vybudování Komunitního centra pro všechny spoluobčany přestavbou stodoly. Máme projekt, plán náplně, požádali jsme o dotaci a máme stavební povolení. Zájemce v pátek seznámíme s podrobnostmi včetně prohlídky prostor,“ uvedl ranský kněz Ondřej Matula.

V nedalekém Předhradí zvou katolíci na pohádku v provedení klientů Domova na hradě Rychmburk, baptisté v Pusté Rybné na Poličsku na besedu s Ferdinandem Raditschem, ředitelem domova na půli cesty Květná Zahrada.

V Bojanově mají přednášku o genezi brněnské zvonárny, v Krouně přednášku historika Jana Stříbrného s názvem Osudové osmičky českých dějin.