(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: MF DNES

Chybí sto sester. Nemocnice Pardubického kraje je přivezou z Ukrajiny

  • 10
Pět krajských nemocnic by okamžitě přijalo sto zdravotních sester. Ty ale nejsou. I proto se Pardubický kraj rozhodl, že je přiveze z Ukrajiny. Mělo by jich být třicet.

Pardubický kraj jako zřizovatel nemocnic využil projekt Ukrajina, který reaguje na akutní nedostatek personálu a má do českého zdravotnictví dostat sestry z ciziny.

„Absolvovali jsme proces vyhledání a výběru první skupiny uchazeček, jde o takový pilotní projekt. V tuto chvíli čekáme na vyřízení všech formálních náležitostí, aby do našich nemocnic mohly ukrajinské sestřičky přicestovat,“ řekl personální ředitel Nemocnice Pardubického kraje Tomáš Krejčík.

Sestry z Ukrajiny tu zatím nejsou. S jejich příjezdem počítají nemocnice na podzim letošního roku.

K plnohodnotnému výkonu práce se všeobecné zdravotní sestry ale mohou dostat až po složení aprobační zkoušky a zvládnutí jazyka. „Je tedy zřejmé, že ten proces je během na dlouhou trať,“ řekl Krejčík.

Než však začnou tyto sestry odebírat krev nebo zapisovat do zdravotní karty, musí do jednoho roku absolvovat zkoušku, ve které potvrdí znalosti svého dosaženého vzdělání a především zvládnutí českého jazyka. Teprve poté mohou vykonávat kvalifikovanou práci.

Zejména zvládnutí češtiny bude pro tyto cizinky stěžejní. „Podpora intenzivního jazykového vzdělávání je klíčová a s novými kolegyněmi ji zahájíme bezprostředně po jejich příjezdu do Česka. Ostatně už v procesu náboru jsme se je snažili motivovat tak, aby výuku českého jazyka podstoupily už na Ukrajině. Bez jeho zvládnutí, které bude podloženo příslušnou zkouškou, je rozhodně nemůžeme nechat pracovat u lůžek pacientů,“ uvedl Krejčík.

V některých krajích jsou však již se zdravotnicemi z Ukrajiny dál. A mezi sestrami se spolupráce neosvědčila. Sestrám například vadilo, že Češky, které Ukrajinky zaučovaly, nedostaly za práci navíc zaplaceno.

To se ale prý v Pardubicích nestane. „Chceme být maximálně opatrní a neriskovat nezdar v jejich adaptaci na pracovišti. Jsme si vědomi, že není možné přidělit na jedno pracoviště více zahraničních sestřiček, a zatížit tak jejich zapracováním naše zaměstnance. Uvažujeme, že tyto sestřičky budou primárně přiděleny českým kolegyním, které jim v adaptaci pomohou a budou za tuto činnost adekvátně odměněny,“ řekl Krejčík.

Odbory tvrdí, že se tím navýší přetěžování českých sester

Zdravotnické odbory ale s dalším navýšením přetěžování sester nesouhlasí. „Pilotní projekt ministerstva zdravotnictví měl práci českým nelékařským zdravotnickým profesím odlehčit, ale po zhodnocení všech faktorů je tomu naopak,“ říká předseda profesní a odborové unie zdravotnických pracovníků Tomáš Válek.

Nemocnice Pardubického kraje podle něj dělá nábor za účelem získání „praktikantů z Ukrajiny“, kteří pracují pod přímým vedením. „Tedy za situace, že ukrajinský nelékařský zdravotnický pracovník nesmí provést žádný výkon bez skutečnosti, že je přítomný další takový, který splňuje podmínky výkonu povolání podle zákona,“ upozorňuje Válek.

Pro práci všeobecných sester to tedy znamená, že mimo svou práci musí navíc hlídat ostatní všeobecné sestry z Ukrajiny, tak aby nedošlo k poškození pacienta. „Tímto dochází k dalšímu přetěžování našich sester, s čímž nemůžeme souhlasit,“ řekl Válek.

Nemocnice potvrzují, že chtějí do svých řad získat sestry Ukrajinky se všeobecným zdravotním vzděláním. Dokud ovšem nesplní všechny výše uvedené předpoklady, budou vykonávat práci spíše pomocného personálu.

Jejich rozložení plánuje vedení Nemocnic Pardubického kraje do všech pěti nemocnic na různá oddělení.