Vedení chrudimské nemocnice se chce dál soudit.

Vedení chrudimské nemocnice se chce dál soudit. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Chrudimská nemocnice oznámila, že miliony bývalému primáři nevyplatí

  • 2
Bývalý primář gynekologicko-porodnického oddělení Chrudimské nemocnice František Liška má podle soudu nárok na 6,5 milionů kvůli neoprávněné výpovědi. Nemocnice se chce soudit dál.

Chrudimská nemocnice se tak rozhodla pokračovat v soudním sporu s bývalým primářem gynekologickoporodnického oddělení, kterého podle nepravomocného rozsudku Okresního soudu v Chrudimi propustila v roce 2010 neprávem.

Pokud by se nemocnice proti rozhodnutí neodvolala, musela by zaplatit 6,5 milionu korun za dlužnou mzdu a úroky. Platila by navíc i vysokou částku za náklady na vedení sporu. A to vše ve chvíli, kdy nemocnici hrozí insolvence.

"Rozsudek jsme už obdrželi, odvoláme se," uvedl ředitel Chrudimské nemocnice Vladimír Ninger. Dodal, že nemocnice neuvažuje o tom, že by Lišku znovu zaměstnala.

Bývalé vedení nemocnice Lišku odvolalo v březnu 2010 poté, co se proti němu vzbouřili podřízení. Pod podmínkou anonymity si stěžovali na špatný způsob řízení oddělení, organizaci práce i na narušení vztahu s primářem.

Všichni lékaři a dvaadvacet zdravotních sester na gynekologicko-porodnickém oddělení hrozilo odchodem, pokud nebude odvolán.

Liška však u Okresního soudu v Chrudimi s žalobou na neplatnost výpovědi uspěl. Pokud by byl rozsudek pravomocný, Liška de facto zůstal primářem a bude mít nárok na ušlou mzdu ve výši průměrného výdělku.

"Celá věc byla vyvolaná uměle, jedna sestřička zbuntovala dvacet sester, že musejí podepsat kolektivní výpověď. Jestliže někteří lékaři říkali, že se mnou nemohou pracovat, mohou jít. Ale sestřičky do toho byly zataženy proti své vůli," uvedl před časem Liška.

Úroky z ušlé mzdy stoupají, nyní je to 779 tisíc korun

Liška uvedl, že soud mu přiznal 5 milionů 720 tisíc korun za ušlou mzdu a zákonný úrok 779 tisíc korun. Nemocnice by musela platit i náklady na advokátní zastoupení, jejich výši Liška nezveřejnil.

Vysokou sumu představující 41 platů vysvětluje Liška tím, že bral za ostatní lékaře služby.

"Je to přibližně za 370 hodin odpracovaných měsíčně včetně sobot, nedělí, svátků a noční práce. Přepočteno na pracovní úvazek to činí 2,2," uvedl Liška.

Liška se ale do nemocnice zatím nevrátí. Od Chrudimské nemocnice dostal novou výpověď. Pokud by nemocnice spor o platnost první výpovědi prohrála, druhou by teoreticky zastavila lavinu Liškových nároků. Liška uvedl, že podá žalobu i kvůli druhé výpovědi.

I když pokračování sporu znamená pro nemocnici riziko, že jej prohraje i u odvolacího soudu a bude platit ještě víc, ani varianta kapitulace není pro ni přijatelná. Miliony nazbyt nemocnice nemá. Naopak právě nyní podniká kroky, které by ušetřily peníze a odvrátily hrozící insolvenci.

"Nějakou dobu se nebudou nakupovat věci, které nesouvisí s poskytování péče, nebudou se přijímat další zaměstnanci nad stávající počet," uvedl ředitel nemocnice Vladimír Ninger.