ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Nemocnice by se měla za smrt omluvit, řekl pardubický hejtman. Hlavy nežádá

  • 12
Pardubický kraj nebude zatím reagovat na případ muže, kterého s nákazou koronavirem neošetřili v pardubické nemocnici a on později v Nemocnici Na Bulovce zemřel. Nepožaduje ani personální změny a neplánuje ani vyšetřovací komisi k celé události. Řekl to hejtman Martin Netolický.

Vedení společnosti Nemocnice Pardubického kraje (NPK) má pouze předložit zprávu o případu představenstvu. Okolnosti smrti prověřuje policie. 

„Pracovníci infekčního oddělení byli v minulých měsících v první linii. Kriminalizace takových případů, které jsou sporné, nevede k ničemu dobrému. Je třeba vyčkat, personální změny by nebyly fér,“ uvedl Netolický. 

Dvaačtyřicetiletý pacient byl obvodním lékařem poslán na vyšetření na infekční oddělení Pardubické nemocnice se symptomy covidu-19. Předtím od června trpěl přetrvávajícími zdravotními obtížemi. 

Nemocnice v prohlášení uvedla, že o nákaze nevěděla, informace o podezření na nákazu v průvodní zprávě nebyla. V době mužova příchodu, přišel sám a bez pomoci, měla právě několik naléhavějších případů, proto mu nabídla, aby vyčkal asi dvě hodiny v čekárně nebo se obrátil na jinou nemocnici.

Nemocnice ve svém prohlášení vyjádřila soustrast rodině pacienta, který podlehl komplikacím spojeným s koronavirovou nákazou, a nabídla jí také případnou pomoc. 

Podle Netolického by se měla i omluvit. Podle něj to automaticky neznamená přiznání chyby. „Omluvou se nikdy nic nepokazí, je nutné zachovat lidský přístup. Jestli se stala skutečně chyba, ukážou další dny a týdny prověřování celé situace,“ řekl hejtman. Celému případ se věnuje i policie. 

„Totožnost poškozeného známe a okolnosti úmrtí z úřední povinnosti prověřujeme. Jak dlouhou dobu si to vyžádá, nelze v tuto chvíli říct,“ řekla  mluvčí krajské policie Dita Holečková. 

Pardubická nemocnice si v předchozích letech vysloužila špatnou pověst kvůli některým sporným lékařským postupům. Loni v létě se v ní narodilo děvčátko se streptokokovou infekcí, které si kvůli pozdnímu podání antibiotik a následné sepsi zřejmě ponese trvalé zdravotní následky

Kontrola ministerstva zdravotnictví však nezjistila v postupu léčby vážnější pochybení. 

Nemocnice také čelila obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého chlapce v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny byly i lékařka a dvě zdravotní sestry, a to z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti.

Nemocnice se chce s rodinou dohodnout na mimosoudním vyrovnání. Rodiče požadovali 22 milionů korun, nemocnice jím nabízela 15,5 milionu korun. Výsledná suma zřejmě bude mezi oběma částkami.

,