Hřebčín v Kladrubech nad Labem

Hřebčín v Kladrubech nad Labem | foto: Michal Klíma, MAFRA

Nejdřív si hřebčín opravte, vzkazují památkáři uchazečům o UNESCO

  • 1
Kvůli nedostatku peněz na rekonstrukci se Národnímu hřebčínu v Kladrubech nad Labem vzdaluje možnost zápisu na seznam památek světového kulturního dědictví UNESCO. Památkáři podmiňují jeho nominaci opravou a zárukami, že z místa bude výstavní atraktivní turistický cíl.

Čeští památkáři nechtějí podat žádost o zápis, dokud nebudou mít záruky, že hřebčín bude výstavní kulturní památkou a nikoli chátrajícím areálem, jako je tomu nyní. Pak je možné se o zápis snažit.

"Hřebčín však zatím marně usiluje o dotaci. Abychom mohli podat zápis, musíme mít garance, že se hřebčín opraví," řekla náměstkyně ředitelky Národního památkového ústavu Jaroslava Kučová.

A protože evropské peníze na ministerstvu kultury nejsou, vzdaluje se i možnost, že by se starokladrubští koně a unikátní rudolfinský areál na seznam světových kulturních památek dostal.

Ministerstvo kultury sice nyní získalo půl miliardy korun z evropských peněz, dá se ale předpokládat, že se o ně strhne mezi dalšími památkami velký boj.

Vlastimil Kadlec provádí výkrop stájí v Národním hřebčíně v Kladrubech nad Labem (7.1. 2008)Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem

Velkým konkurentem v boji o finanční injekci je například zámek v Litomyšli, jemuž nyní pomáhá i samotné město Litomyšl, které si už z milionového koláče ukouslo 400 milionů korun.

Na nominaci se dál pracuje, i když možná "do zdi"

Kladruby mají podle svého ředitele Jana Höcka projekt zpracovaný, čeká se pouze na vypsání výzvy, aby se mohly projekty usilující o evropské miliony do boje přihlásit.

Na nominaci hřebčína do UNESCO však památkáři pracovat nepřestali. Jenže na zápis zbrojí i další památky. Památkáři mají dokonce seznam, jakýsi pořadník, sestavený podle připravenosti památek.

"Je projednaný s výborem UNESCO na deset let dopředu," řekl Pavel Jerie z Národního památkového ústavu v Praze.

Na seznamu se však památky pohybují jako loutky podle připravenosti projektů a kladrubský hřebčín se propadá.

"O pořadí skutečně rozhoduje připravenost jednotlivých projektů, v případě Kladrub to není ve fázi, že bychom usilovali o zápis," řekla Kučová.

Zatím nejblíže má k zápisu na seznam UNESCO lidová tradice na Hlinecku - masopust. Rej maškar, který obchází vesnice kolem Hlinska a dědí se z generace na generaci, budou za dva týdny posuzovat odborníci na jednání v keňském Nairobi. (více o nominaci masopustu čtěte zde)

"Šanci lze těžko odhadnout, mezinárodní odborné posouzení bylo sice ukončeno s kladným výsledkem, ale rozhodnutí je nyní na Mezivládním výboru pro nemateriální kulturní dědictví," řekla Renata Slámková z odboru vnějších vztahů a komunikací ministerstva kultury.