Při vzletu havaroval v zámeckém parku v Žamberku vrtulník. Cestovali v něm čtyři lidé, z toho dva nezletilí. Jeden člověk je lehce zraněný. (13. srpna 2020) | foto: HZS Pardubického kraje

V zámeckém parku v Žamberku havaroval při startu vrtulník se čtyřmi lidmi

  • 21
Při vzletu havaroval v zámeckém parku v Žamberku vrtulník. Cestovali v něm čtyři lidé, z toho dva nezletilí. Jeden člověk je lehce zraněný.

Ve vrtulníku cestoval otec a jeho tři děti, dvěma z nich ještě nebylo osmnáct let.

„Jedna osoba ve vrtulníku utrpěla lehká zranění v horní polovině těla, sanitkou jsme ji převezli do spádové nemocnice v Ústí nad Orlicí,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Aleš Malý s tím, že se jednalo o nezletilou dívku. 

Do nemocnice odjel také pilot vrtulníku, ale pouze na jednoduché vyšetření.

Jednalo se o lehký čtyřmístný vrtulník Robinson R44. Podle záchranářů spadl asi z pěti metrů. Tisková mluvčí policie Eva Maturová uvedla, že nehoda se stala při vzletu.

„Došlo ke kontaktu rotujících částí s pevnou překážkou, pravděpodobně strom nebo větev. Bohužel u vrtulníku stačí cokoliv, co je pevně spojené se zemí, protože konce listů se pohybují kolem 700 kilometrů v hodině, a dojde pak k totální destrukci stroje,“ řekl zástupce ředitele Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josef Bejdák

Vyšetřování nehody ústav uzavře odhadem do dvou tří měsíců. Podle Bejdáka se z 95 procent většinou jedná o chybu člověka. „Naštěstí se nestalo nic vážného, škody nejsou velké,“ dodal.

,