Náklaďák se na přejezdu střetl s vlakem, zraněný je strojvůdce a cestující

  • 8
Na železničním přejezdu v Třemošnici na Chrudimsku se ve středu večer střetl vlak s nákladním vozidlem. Při nehodě se zranili dva lidé.

Nehoda se stala před 20. hodinou na přejezdu bez závor na trati mezi Čáslaví a Třemošnicí, je označený výstražným křížem.

Řidič nákladního auta, které vezlo těžké kovové výrobky, včas nezastavil před železničním přejezdem, po němž právě projížděl motorák z Čáslavi.

Přestože strojvedoucí použil nouzovou brzdu, srážce zabránit nedokázal. Díky jeho pohotové reakci se však nehoda obešla bez ztrát na životech. Vlak po střetu vykolejil.

Na místo vyjížděly záchranářské posádky z Chrudimi i z nedaleké Čáslavi.

„Strojvedoucího jsme odvezli se středně těžkými zraněními končetin do Chrudimské nemocnice. Vážnější zranění utrpěl také jeden z cestujících z vlaku, záchranáři ho převezli do nemocnice v Čáslavi,“ řekl ředitel krajské záchranné služby Igor Paar.

Podle Zdeňka Sasína ml., který byl svědkem nehody, hasiči a vyšetřovatelé ukončili výjezd až kolem druhé hodiny v noci.

Vlak a nákladní auto do sebe byly zaklíněny, vozidla museli oddělit hasiči pomocí hydraulického zařízení. 

„Nadzvedli polovinu nákladního auta, aby nezatěžovala konstrukci vlaku. Vlak pár metrů poodtáhli s pomocí lana vyprošťovacího automobilu správy železnic a nákladní vůz pak mohl opustit přejezd. Hasiči poté uklidili vysypaný náklad a přejeli vyprošťovacím vozidlem na přejezd, kde hydraulickou rukou a vazáky vrátili vlak zpět na koleje,“ popsal Zdeněk Sasín ml.

Celková škoda se odhaduje na 1,7 milionu korun, z toho 1,5 milionu korun na vlaku, 50 tisíc na trati a 150 tisíc na nákladním automobilu.

V roce 2010 se na stejném přejezdu staly dvě nehody, z nichž jedna skončila tragicky. Při střetu vlaku a auta zemřel spolujezdec řidiče. Na jaře se na této trati srazil motorový osobní vlak s manipulační lokomotivou.

Železniční nehoda se stala ve středu také u Černovíru na Orlickoústecku, kde se na přejezdu bez závor srazil nákladní vlak s Renaultem Megane.

„Řidič jel od Černovíru směrem k silnici II/360 a pravděpodobně přehlédl  červená výstražná světla. V tu dobu jel od Lanšperka na Ústí nad Orlicí nákladní vlak se čtrnácti vagony. Řidič auta skončil po střetu v nemocnici,“ sdělila policejní mluvčí Eva Maturová. 

Obě nehody nyní vyšetřuje Drážní inspekce. 

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,