Na místě srážky u Ronova nad Doubravou operovali vyšetřovatelé.

Na místě srážky u Ronova nad Doubravou operovali vyšetřovatelé. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Drážní inspekce uzavřela nehodu u Ronova, odpovědný je za ni strojvedoucí

  • 7
Za loňskou nehodou osobního vlaku, který se u Ronova nad Doubravou střetl s protějším manipulačním vlakem, může strojvedoucí. Vyplývá to ze závěrečné zprávy Drážní inspekce.

Vlaky se srazily loni v březnu na lokální trati asi šest set metrů za posledními budovami v Ronově směrem na Žleby. 

Inspektoři došli k závěru, že příčinou mimořádné události bylo selhání strojvedoucího osobního vlaku, který si v Ronově nad Doubravou nesplnil svoji ohlašovací povinnost sloužícímu dispečerovi, nevyčkal na křižování s protijedoucím vlakem a ze stanice nedovoleně odjel. 

„Strojvedoucí osobního vlaku, který jel z Třemošnice, měl v Ronově nad Doubravou zastavit. Následně měl vyčkat, až přijede protijedoucí manipulační vlak. Na nádraží se měly oba vlaky vykřižovat, aby mohl osobní vlak na jednokolejnou trať pokračovat. To se bohužel nestalo a krátce před půl jednou došlo ke srážce,“ uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal k nehodě, při které bylo z 15 lidí v osobním vlaku zraněno 6 lidí, z toho jedna cestující utrpěla vážné zranění. 

Při šetření události strojvedoucí drážním inspektorům vypověděl, že si neuvědomil, že v tu chvíli proti němu jede manipulační vlak, neboť ten jezdil na trati nepravidelně. Z písemného rozkazu, který za jízdy navíc nesledoval, přitom vyplývalo, že se bude jeho vlak v Ronově mimořádně s manipulačním vlakem křižovat.

Drážní inspekce také v rámci bezpečnostního doporučení vyzvalo ministerstvo dopravy, aby ve spolupráci s Drážním úřadem stanovilo časový plán investic, které by na trati zvýšily zabezpečení tratě.

Provoz na trati z Čáslavi do Třemošnice se totiž řídí tím nejjednodušším předpisem D3, který na české železnici v současnosti existuje. De facto o bezpečnosti na trati rozhoduje strojvedoucí a dispečer.

Celková škoda byla vyčíslena na 1 546 600 korun. Zda čeká strojvedoucího nějaký postih, není zatím jasné.