K nálezu vyrazili pyrotechnici. Ilustrační snímek

K nálezu vyrazili pyrotechnici. Ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Planý poplach zaměstnal pyrotechniky a uzavřel dopravu kolem Parama

  • 0
Nález podezřelého předmětu v areálu pardubické rafinerie Paramo přiměl polici uzavřít automobilový i vlakový provoz v nejbližším okolí. Na místě zasahovali policejní pyrotechnici, ti zjistili, že se jedná o planý poplach.

"Policisté v souvislosti s nálezem podezřelé součástky v areálu Parama uzavřeli silnici I/37 od křižovatky u Parama po křižovatku od Hradce Králové, takřečenou V Kopečku," uvedla kolem 15. hodiny policejní mluvčí Jitka Vavřinová.

Kromě toho České dráhy na žádost policie přerušily železniční dopravu na chrudimské trati v úseku mezi pardubickým hlavním nádražím a Medlešicemi.

V tu chvíli už na policejní ředitelství mířil také hejtman Martin Netolický, coby předseda Bezpečnostní rady kraje.

Zpočátku nebylo jasné, co vlastně nález obnáší, policie mluvila pouze o "podezřelé součástce".

Z přítomnosti pyrotechniků bylo přitom zřejmé, že panují obavy, jestli nejde o munici z druhé světové války. V lokalitě jsou podle všeho desítky nebo stovky nevybuchlých pum. O možném nálezu pumy ze spojeneckých náletů jsme psali zde.

Po půl hodině ale policie zátarasy odstranila, ukázalo se, že o bombu nešlo, s největší pravděpodobností se jednalo o kus rezavého potrubí.

"Já mohu jen potvrdit, že pyrotechnici byli přivoláni k předmětu, který sice pumu připomínal, ale nejednalo se o ni," uvedla Vavřinová bez další specifikace nálezu.