Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stadion, galerie i obchvat Svitav. V kraji se chystá stříhání pásek

  15:46
Pardubice letos dostanou to, o co usilovaly roky. Fotbalový stadion, galerii v Automatických mlýnech, nový pavilon nemocnice i autobusové nádraží. Obchvatu se dočkají Svitavy.
Na novém trávníku už v únoru začnou hrát své ligové duely hráči FK Pardubice...

Na novém trávníku už v únoru začnou hrát své ligové duely hráči FK Pardubice (3. listopadu 2022) | foto: Josef Vostárek, ČTK

Rok 2023 bude v Pardubickém kraji zajímavý především pro dva největší sporty. Již za pár dní se totiž bude slavnostně otevírat nový fotbalový stadion v Pardubicích.

Fotbalisté se konečně dočkají

Až v sobotu 4. února na nově pojmenovaný Stadion Arnošta Košťála vyběhnou fotbalisté FK Pardubice a SK Slavia Praha, uzavře se dlouhá a smutná kapitola pardubického fotbalu. Po více než půl století se na území města bude znovu hrát nejvyšší soutěž v kopané. Téměř tříletý azyl Pardubic na hřišti Bohemians skončí, protože klub bude mít konečně svůj nově opravený stadion.

„Historie, která je se stadionem a jménem Arnošta Košťála spojena, si opravdu vážíme a je to za nás velmi hezká a důstojná připomínka této osobnosti, která přispěla k rozvoji pardubického fotbalu. Máme dohodu se zástupci města, že název Stadion Arnošta Košťála, který by toto území mohlo nově získat, nás navíc žádným způsobem neomezí v hledání komerčních partnerů a jejich spojením s názvem stadionu a souvisejícími reklamními plochami, jako se tomu děje i v případě jiných stadionů,“ těší se na nový domov předseda představenstva FK Pardubice Vladimír Pitter.

Dynamo bude slavit

Ovšem slavit se bude i o pár metrů dál v enteria areně. Dynamo Pardubice pod vedením majitele Petra Dědka letos v extralize hraje hned od začátku soutěže o první místo a důstojně tím zahájilo výročí 100 let od založení klubu.

Hlavní oslavy jsou přitom naplánovány na začátek roku 2023, protože oficiálně začal své první kapitoly pardubický hokej psát v únoru 1923. A nabídka akcí je pestrá. Na leden je přichystán druhý projekt ve spolupráci s Bez frází.

„Jedná se o film s názvem Navždy za Dynamo. Časosběrný dokument je postaven na příbězích a životě lidí, kteří jsou s pardubickým hokejem spjati,“ vysvětluje spoluautor díla Jakub Hlaváč.

Film Navždy za Dynamo nabídne aktuální vhled do kabiny a zákulisí pardubického hokeje. Jeho historii přiblíží výstava na pardubickém zámku, kterou už dlouhé měsíce chystá historik a spisovatel Petr Dufek. Interaktivní výstavu pro celou rodinu bude možné navštívit od 18. ledna do 1. října 2023.

Dynamo připravuje také slavnostní galavečer ke stému výročí od založení v enteria areně 7. února. „Klub ocení legendy a významné hosty nejen pamětními medailemi, které si budou moci pořizovat i sběratelé. Akci bude živě přenášet Česká televize,“ uvedl tiskový mluvčí klubu Jan Mroviec.

„Pevně věřím, že završením oslav pak bude naše společná radost s medailemi a pohárem. Pardubičtí fanoušci si úspěch po letech útrap zaslouží,“ uvedl majitel klubu Petr Dědek.

Pardubice se těší na Automatické mlýny

Většina dalších plánovaných novinek v regionu se bude týkat především velkých staveb. Město, kraj a soukromý investor dokončují své části masivní přestavby bývalých Automatických mlýnů v historickém centru Pardubic.

Za stovky milionů korun tam vzniknou galerie, polytechnické dílny pro žáky a nové společenské centrum. Všechny subjekty se domluvily, že areál otevřou naráz, což by mělo být na podzim 2023. Investice podpořila Evropská unie 400 miliony korun.

Nádraží i nový nemocniční pavilon

Už v první polovině roku pak skončí výstavba Terminálu B vedle pardubického vlakového nádraží. Plán je takový, že od července z něho začnou odjíždět regionální autobusy a současné autobusové nádraží zanikne. Soukromý investor na něm plánuje postavit obří zábavně-obchodní centrum.

V listopadu má být stavebně hotová nová budova centrálního urgentního příjmu v Pardubické nemocnici za více než 1,7 miliardy korun včetně DPH. Pardubický kraj na ni získal půlmiliardovou dotaci z programu REACT-EU.

Obchvat i přivaděč

Co se týče dopravních staveb, tak lidé z regionu si zvykli, že každý rok se otevřela alespoň jedna významná silnice. Ať se to týkalo dálnice D35 nebo obchvatu Chrudimi, vždy šlo o díla, která zásadně ulevila šoférům.

Letos sice nové kilometry dálnice nepřibudou, ovšem někde se páska stříhat bude.Ke konci roku by měl být zprovozněn obchvat Svitav. Desetikilometrový úsek silnice I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem bude stát 787 milionů korun bez DPH.

Ve stejnou dobu také ŘSD plánuje, že zahájí stavbu dálničního obchvatu Vysokého Mýta. Na téměř šestikilometrový úsek z Vysokého Mýta do Džbánova vypsalo ŘSD na konci roku 2022 výběrové řízení na zhotovitele stavby.

A ještě jedna novinka ze silnic. Ve druhé polovině roku silničáři otevřou přivaděč z Časů do Holic na silnici I/36.

Stroje také po letech odkladů vyjedou na stavbu severovýchodního obchvatu, který spojí pardubické čtvrtě Polabiny a Dubinu.

Z budoucí dálnice D35 na území regionu má nejblíže k zahájení výstavby úsek Janov–Opatovec. Izolovaná část za Litomyšlí by se mohla začít stavět letos a otevřít v roce 2026.

Ředitelství silnic a dálnic věří, že by mohlo také zahájit stavbu tunelu pod vrchem Homole, který byl vyčleněn z úseku Ostrov – Vysoké Mýto, u nějž se plánuje výstavba od roku 2024.

Na železnici pokračují opravy za miliardy

Správa železnic bude pokračovat v rozsáhlé modernizaci železničního uzlu Pardubice, která skončí v roce 2024. Investiční náklady jsou vyčísleny na 6,3 miliardy korun. Zároveň je v plánu celková oprava památkově chráněné nádražní budovy. Ve stylu funkcionalismu ji projektoval Karel Řepa společně s Josefem Dandou a Karlem Kalvodou na konci 40. let minulého století.

Ulehčení cestujícím na hlavním koridoru přinese dokončení kompletní rekonstrukce trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí, kde vlaky nabírají zpoždění. Do poloviny roku stavební firmy opraví deset kilometrů železničního svršku a spodku, zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení, silnoproudé technologie a mostní konstrukce. Kompletní přestavbu podstoupí stanice Brandýs nad Orlicí.

Potíže v centru přijdou v létě

V létě začne Pardubický kraj opravovat důležitý Wonkův most v Pardubicích. Stavební práce mají skončit na podzim 2024. Město také chystá rekonstrukci mostu kpt. Bartoše přes Labe, kde je už nyní omezena doprava.

Pokud se nic nezmění, uskuteční se v regionu i řada tradičních kulturních akcí. Patří mezi ně hudební festival Smetanova Litomyšl na přelomu června a července, pořadatelé již zveřejnili hlavní body programu. Koncem března a počátkem dubna by se měla konat přehlídka Grand festival smíchu v Pardubicích, na začátku léta svátek amatérského loutkářství Loutkářská Chrudim. Na konec května je plánována Aviatická pouť v Pardubicích, stálé místo v kalendáři mají samozřejmě i Velká pardubická a Zlatá přilba.

Autor:
  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Podvodníci chtěli po muži zaplatit 270 tisíc za clo, poslali mu falešnou fakturu

18. dubna 2024  14:05

S nezvyklou taktikou přišli podvodníci, které zastavili až celníci. Zaznamenali totiž případ, kdy...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...