Vedle zavedených stran kandiduje v podzimních volbách řada menších. Ilustrační foto

Vedle zavedených stran kandiduje v podzimních volbách řada menších. Ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Na radnice se hrnou nové strany, ve volbách budou bojovat proti zavedeným

  • 0
Úspěch nových stran v parlamentních volbách natolik navnadil lidi, že se do voleb v některých městech pouští rekordní počet stran. Některé nové strany však sází na známá jména.

Po volbách do sněmovny musely parlament opustit bezmála tři pětiny poslanců. Nové strany a seskupení se teď chtějí pokusit o podobný zlom na radnicích. Například v Chrudimi, kde před čtyřmi roky šlo do voleb šest seskupení, jich je letos 14, na kandidátkách jsou bezmála dvě procenta všech voličů.

V Pardubicích jde do boje třináct stran. "To je nejvíc v historii," uvedl primátor Pardubic Jaroslav Deml.

Volby také přitáhly do politiky velké množství nových lidí. Za Sdružení pro Pardubice jdou do voleb ředitel Zlaté přilby Evžen Erban a také Miloslav Bajer, známý kavárník ze třídy Míru. Za Koalici pro Pardubice zase Sandra Línková, dcera náměstka hejtmana, nebo jednadvacetiletá basketbalistka pardubického prvoligového týmu Barbora Habětínková.

"To, že kandiduju, souvisí i trochu s tím, jak dopadly volby do parlamentu. Myslím, že do politiky by měli jít mladý lidi. Navíc sport v Pardubicích potřebuje podpořit. Vím, jak těžce se shánějí peníze, snad bych v tom mohla něco udělat," řekla.

Kolik SESkupení kandiduje:

Chrudim 14

Pardubice 13

Letohrad 11

Litomyšl, Vysoké Mýto, Choceň 10

Moravská Třebová, Polička, Svitavy, Ústí nad Orlicí 9

Slatiňany, Králíky, Lanškroun, Žamberk 8

Hlinsko, Holice, Sezemice, Seč 7

Přelouč, Skuteč, Česká Třebová 6

V Chrudimi bude o hlasy usilovat za Věci veřejné primář dětského oddělení nemocnice David Kasal, za Svobodné zkouší návrat do politiky bývalý starosta Jiří Nový.

Politici ze zavedených stran a nezávislých sdružení však varují před volbou neprůhledných skupin, nováčci v politice zase sázejí na touhu lidí po změně.

"Trochu věřím v úsudek voličů, že nebudou bezhlavě volit náhle vylíhlá nečitelná seskupení. Věřím, že voliči umějí ocenit práci stran, které mají tradici a historii a je za nimi vidět odvedená práce," uvedl Ivan Pištora chrudimský zastupitel a předseda oblastní rady ODS v Chrudimi.

"Jde o lidi a o jména. Není ani tak podstatné, za které hnutí a stranu kdo kandiduje. Ve městě se všichni známe, víme, co v kom je," namítá Jaroslav Misof, který v Chrudimi kandiduje za Zemanovce.

V parlamentních volbách úspěšné strany Věci veřejné, TOP 09, ale i Suverenita či Zemanovci kandidují všude, kde to jen trochu šlo. K nim se přidávají zelení, Svobodní, ale i Dělnická strana sociální spravedlnosti a v Chrudimi a Poličce dokonce i Česká pirátská strana. A samozřejmě nejrůznější nezávislá sdružení od pardubické politické strany Pernštejn po choceňské sdružení, jehož celý název zní Choceň pro lidi, kteří chtějí otevřenou a vstřícnou radnici a město dobře vybavené chodníky, bezpečnými přechody, cyklostezkami i veřejným osvětlením.

Lidé chtějí změnu

Proč jich je tolik? "Je to výsledek frustrace lidí z politiky u nás. Ve velkých volbách došlo ke změně a oni nyní chtějí změnu i na radnicích," říká doyen mezi komunálními politiky v kraji, bývalý starosta Litomyšle Miroslav Brýdl, který kandiduje za Nestraníky.

Ten soudí, že ve sporu nových a starých stran mají pravdu obě skupiny. "U starých stran je to dost často po těch letech špatně zaběhlé, nové strany jsou zase nečitelné a mají hodně naivní představy, jak lze všechno na radniciměnit. A protože volební zákon dává velkou šanci novým stranám křesla v zastupitelstvu získat, bude z toho pěkný guláš," řekl Brýdl.

Lídr Věci veřejných v Chrudimi František Pilný však nezkušenost kandidátů s politikou vidí jako výhodu. "Myslím si, že je to naším velkým plusem, nejsme poznamenaní klientelismem a podobně. Nelíbí se mi některé kroky stávajícího vedení radnice ani přístup uředníků k občanům," uvedl.

Z povolebních zmatků mají strach skoro všichni. "Volební systém je k novým uskupením milosrdný, lze očekávat, že zastupitelstvo bude roztříštěné, bude tam mnohem více seskupení a nějaká rozumná koalice se bude hledat obtížněji než minule," uvedl Ivan Pištora z ODS.

"Nyní koalici v Pardubicích tvoří tři strany a není to žádná idylka," varuje lídr Sdružení Pardubáci a zastupitel František Brendl.

,