Přehlídka plavidel v Amsterodamu, focené z paluby Petanicu II

Přehlídka plavidel v Amsterodamu, focené z paluby Petanicu II | foto: Milada Svobodová, Rajče.net

Na lodi vyrobené z pet lahví jsme projeli Amsterodam, líčí čtenářka

  • 0
Milada Svobodová se podělila na webu Rajče.net o svůj netradiční zážitek. Před několika dny projela s partou nadšenců nejmohutnější holandský vodní kanál na plavidle z PET lahví. O své zážitky se můžete na "rajčeti" podělit i vy a můžete využít i stránku blog.iDNES.cz.

Z Přelouče jsme vyrazili na amsterodamskou přehlídku lodí Sail 2010 s naší už třetí lodí vyrobenou z pet lahví, plavidlem Petanic II.

Předtím jsme ji vyzkoušeli na Labi, podobně jako dvě předchozí lodě. První plavidlo, které jsme se Standou vytvořili, byla kánoe, která vznikla spojením asi 500 lahví od minerální vody Mattoni.

Při výrobě druhé lodi, pramice, nám pomohly děti ze Základní školy ve Chvaleticích, které ve školním roce shromáždily kolem tisícovky lahví jako náš základní stavební materiál.

Naši třetí loď jsme vyrobili ze dvou a půl tisícovky pet lahví. Je čtyři metry dlouhá a unese pět dospělých lidí. Je prakticky nepotopitelná. Manželovi jsem s její výrobou pomáhala já a jeho kamarád Petr Novotný. Nápad projet se po amsterodamských kanálech inspiroval Daniel Hagen, majitel cestovní kanceláře Dutchmasters.

Loď vyrobená z PET lahví plula po kanálu v Amsterodamu

Díky němu jsme plavbu po nich absolvovali už loni, ale tehdy na půjčené pětikajutové lodi. Petanic II jsme do Holandska dopravili na vozíku, na kterém známý vozí motocykly, naštěstí jsme během cesty žádné problémy neměli.

Nechyběly velké plachetnice z Polska či Ruska

Amsterodamská akce byla obrovská. Trvala několik dní a účastnilo se jí kolem 600 plavidel všeho druhu, třeba i velké plachetnice z Ruska či Polska. My jsme se plavili v rámci kategorie kuriózních lodí a byl to pro nás Čechy opravdu velký zážitek.

Přehlídka plavidel v Amsterodamu, focené z paluby Petanicu II

Kanály byly obložené spoustou lidí, kteří nám mávali a zvedali palce. Prý jich bylo celkem kolem dvou milionů. Sice jsme žádnou cenu nedostali, ale stálo to za to.

Přehlídka Sail se koná jednou za pět let, už teď mám chuť se na ni vypravit. Samozřejmě s novou lodí, ale asi znovu vyrobenou z minerálek. O naší lodi vyprávějí i stránky www.petanic.cz.