Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Peníze jsou, pozemky pro obchvat Pardubic se začnou vykupovat na jaře

  • 6
Zatím jsou v Pardubicích realitou téměř každodenní kolony v centru. Tisíce osobních i nákladních aut by se měly přeplněným ulicím krajského města vyhnout po novém, více než čtyřkilometrovém obchvatu. Pozemky nutné pro stavbu začnou silničáři vykupovat za pár měsíců.

Práce na přípravách severovýchodního obchvatu Pardubic běží zatím dle harmonogramu. Silnice se čtyřmi pruhy povede od obchodního domu Globus v části Trnová až na Dubinu, kde se napojí na již hotovou okružní křižovatku. Ředitelství silnic a dálnic už má platné územní rozhodnutí.

Příprava nyní bude pokračovat výkupy pozemků. „Začít by měly na jaře 2016. Probíhá rovněž příprava dokumentace pro stavební povolení. Stavba samotná by měla být zahájena během následujícího roku, přibližně v jeho druhé polovině,“ uvedl nedávno poslanec a místopředseda hospodářského výboru sněmovny Martin Kolovratník.

Podle informací ŘSD se však se zahájením stavby počítá až v květnu roku 2018. Jisté je, že finance na výkupy jsou zajištěné. Ve schváleném rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) se počítá i s výraznými příspěvky z evropských fondů zařazených do Operačního programu doprava II na léta 2014-2020. Právě ke konci roku 2020 by měla být stavba dokončená.

Podobně jako u jiných staveb, tak i zde mohou přípravu zkomplikovat problémy s novými posudky EIA či průtahy při výběrovém řízení. Ke snadnějšímu výkupu parcel by nicméně měla přispět dohoda o spolupráci silničářů s městem, kterou obě instituce hodlají uzavřít v brzké době.

„ŘSD je domluveno s městem, že sepíše memorandum o spolupráci na přípravě výstavby obchvatu, které by se týkalo výkupu pozemků. Město je na to připravené,“ dodal Kolovratník.

Obdobná již stvrzená spolupráce má uspíšit rovněž obnovu výkupů pro druhou část obchvatu nedaleké Chrudimi. První návrhy smluv začnou silničáři posílat majitelům pozemků ještě do konce tohoto roku. Odezva na nabídky pak bude známa do 90 dnů.

V samotných Pardubicích řidiči budou v příštím roce sledovat pouze probíhající rozšiřování vytížené silnice I/37 u Parama. Na přibližně kilometrovém úseku dle rozpočtu SFDI prostaví firmy v příštím roce více než 200 milionů z národních i evropských zdrojů.