Na pardubickém Grand Festivalu smíchu sesbíralo nejvíce cen pražské Divadlo v Dlouhé s inscenací Naši furianti.

Na pardubickém Grand Festivalu smíchu sesbíralo nejvíce cen pražské Divadlo v Dlouhé s inscenací Naši furianti. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Na Festivalu smíchu bodovali Naši furianti i Sex noci svatojánské

  • 0
Prestiž pardubického Grand Festivalu smíchu, jehož 12. ročník v pondělí večer skončil, stále stoupá. Dokazují to nejen vyprodaná představení, ale i účast slavných osobností. O jednotlivé ceny přijeli se svými soubory soutěžit například Ivan Trojan, Jaroslava Kretschmerová, Miroslav Táborský nebo Bob Klepl.

Mezi hosty festivalu se objevili Václav Postránecký, Luba Skořepová, Jan Přeučil, Jan Skopeček a svou zdravici po telefonu v přímém přenosu přidal i Jiří Bartoška.

Závěrečný Galavečer s vyhlášením výsledků natáčela Česká televize, která uvede záznam 9. dubna na programu ČT 2 v divácky atraktivním čase 12:30.

Divadlo v Dlouhé si odvezlo hned tři ceny

Dalo by se bez nadsázky tvrdit, že pokud se soutěže zúčastní pražské Divadlo v Dlouhé, nezůstane bez ceny. V letošním ročníku bodovalo hned třikrát.

Se svou inscenací Naši furianti v režii Jana Borny získalo titul Komedie roku 2011, Cenu odborné poroty a za postavu Kristýny Fialové si titul Nejlepší ženský herecký výkon festivalu odvezla Klára Sedláčková-Oltová.

"Divadlo v Dlouhé naštěstí na rozdíl od Národního divadla Praha zvolilo ryze groteskní přístup a podalo absolutní obraz doby, kdy kvůli prkotinám vznikají požáry. Což vypovídá nejen o české povaze, ale i o některých aspektech české politiky. A v Dlouhé přesně vybudovali tu furiantskou linii od dědy až po vnuka," řekla členka odborné poroty, dramaturgyně a kritička Jana Paterová.

Nejlepší mužský herecký výkon předvedl v očích porotců Václav Neužil v roli Mugsyho v komedii Dealer´s Choice v podání Dejvického divadla. Neužil je za tuto roli nominován i na Cenu Thálie.

Výsledky

Komedie roku 2011 Naši furianti - Divadlo v Dlouhé, Praha

Nejlepší ženský herecký výkon Klára Sedláčková-Oltová (Naši furianti, Divadlo v Dlouhé)

Nejlepší mužský herecký výkon Václav Neužil (Dealer´s Choice, Dejvické divadlo)

Cena odborné poroty Naši furianti - Divadlo v Dlouhé

Cena studentské poroty Sex noci svatojánské - Divadlo pod Palmovkou, Praha

Komedie diváků Zločin v Posázavském Pacifiku, Městské divadlo Mladá Boleslav

Cena Génia smíchu 2012 Jiří Suchý

"Dnes jsem poprvé litoval, že titul nejlepšího herce nemohu udělit hned šesti mužům. Protože všech šest hráčů by si toto ocenění opravdu zasloužilo," uvedl po skončení dejvického představení další člen poroty Jan Kolář, šéfredaktor Divadelních novin.

Studenti ocenili filmovou adaptaci

Svou cenu udělila také porota složená ze studentů filozofických fakult Brna, Opavy, Olomouce a Plzně.

"Rozhodování bylo letos opravdu těžké. Viděli jsme mnoho druhů komedií - hudební, retro, satiru, klasiku, ale i „vážnější“ kus. Velmi pozitivně hodnotíme, že se v programu letos nevyskytl klasický vaudeville," zhodnotila členka studentské poroty Hana Rubišarová. Studenti svou cenu udělili Divadlu pod Palmovkou a jeho adaptaci filmu Woody Allena Sex noci svatojánské.

Jediným mimopražským držitelem ceny se letos stalo Městské divadlo Mladá Boleslav. Jeho hudební retro komedie Zločin v Posázavském Pacifiku nadchla v pátek večer zaplněné hlediště Městského divadla natolik, že mu patří titul Komedie diváků.

"Byl to úžasný zážitek, hlavně tím zpracováním tématu, které já jako člověk milující přírodu, hodně vyhledávám. Představení i s nádhernou živou hudbou příjemně lehce plynulo a bavilo," řekl jeden z diváků Aleš Kořínek.

Nový titul - Cenu Génia smíchu 2012 získal na základě hlasování Akademie kritiků Jiří Suchý.