Podle ekologů je možné, že za špatný stav stromů mohou zaměstnanci stavební...

Podle ekologů je možné, že za špatný stav stromů mohou zaměstnanci stavební firmy. | foto: Michal Klíma, MAFRA

Z ulice na Dukle zmizely stromy. Lidé protestují, radnice se hádají

  • 3
V pardubické ulici V Ráji se nedávno zřítil strom a jen zázrakem se nikomu nic nestalo. Na popud dukelské radnice pak firma Miros, která nyní ulici opravuje, pokácela celou řadu dalších vzrostlých stromů. To ale kritizují místní lidé i členové pardubického sdružení Chráníme stromy.

Kdo je zodpovědný za to, že stromy musely padnout, ale zatím jasné není. Dukelská radnice slibuje, že zeleň do ulice vrátí.

„Poté, co jeden strom spadl, jsme si nechali udělat nový posudek. Zjistili jsme, že jsou stromy ve špatném stavu,“ uvedl starosta Dukly Jiří Hájek. „Bylo nebezpečí, že by spadly i další stromy a někoho zranily. Povolili jsme tedy firmě Miros kácení,“ řekl tajemník Dukly Jiří Šmaha.

Podle původního plánu měly stromy zůstat na místě. Kácení proto řada lidí kritizuje. „Před kácením neproběhlo standardní povolovací řízení k odstranění dřevin, neboť projekt počítal se zachováním těchto stromů," uvedl Miroslav Seiner ze sdružení Chráníme stromy.

Ozvali se také lidé, kteří v místě bydlí. "Jsem šokována postupem prací při rekonstrukci ulice V Ráji. Lze z nich vyčíst naprostý chaos,“ uvedla obyvatelka Dukly Olga Kudrnová.

Podle ekologů je možné, že za špatný stav stromů mohou právě zaměstnanci stavební firmy Miros.

Ta se však brání a na její straně je i magistrát.

„Nemám informaci, že by kořeny poškodila firma. Už od začátku plánované rekonstrukce naši technici upozorňovali, že stromy mají málo místa kolem obrubníku a kořenový systém není dostatečně rozvinutý,“ řekla tisková mluvčí magistrátu Nataša Hradní.

Stavební firma pochybení odmítá. „My jsme pouze zhotovitelé, dostali jsme už napsaný projekt. Navíc se zde předtím dělaly přípojky veřejného osvětlení a poškození mohly způsobit už tyto práce,“ řekl místopředseda představenstva firmy Miros Stanislav Rohlík.

Občanské sdružení Chráníme stromy požaduje důkladné vyšetření nezávislou institucí.

„Máme podezření, že v tomto případě došlo k porušení zákona. Podali jsme podnět České inspekci životního prostředí předali jsme jí fotodokumentaci stromů jako důkaz, že kořeny některých z nich byly v průběhu stavby ořezávány a jinak poškozeny a že kmeny většiny stromů byly zcela zdravé," uvedl Seiner.

Podle něj se musí prošetřit, zda příslušné obecní a státní orgány plnily svoje povinnosti při přípravě a při kontrole průběhu stavby. „Pokud tomu tak nebylo, nebyly ohroženy pouze stromy, ale i lidé. Pád jednoho stromu v minulém týdnu je toho důkazem,“ řekl Seiner.

Tam, kde vedou dráty, budou keře

Zástupci městského obvodu mají o události v úterý jednat s magistrátem. Kdo za současný stav stromů může a kdo nese zodpovědnost za hrozící nebezpečí, není jasné.

„Staveniště v ulici V Ráji je plně v režii magistrátu. To oni jsou hlavním investorem. My jsme pouze vypracovali projektovou dokumentaci,“ řekl Šmaha.

Magistrát přitom podle dukelské radnice případ doposud řešit nechtěl. „Minulý týden jsme magistrát oslovili, aby zaujal stanovisko. Na naše výzvy ale nikdo nereagoval. Proto jsme museli stromy nechat z preventivních důvodů urychleně pokácet sami. Nevím, o čem přesně chtějí nyní jednat,“ řekl tajemník Dukly Šmaha.

Zeleň z ulice nezmizí na trvalo, ujišťují na radnici. „V ulici uděláme novou výsadbu. Stromy, ale vysadíme pouze po jedné straně. Tam, kde vedou dráty, budou keře,“ řekl Šmaha.