Vlajky vlající na budově pardubického magistrátu.

Vlajky vlající na budově pardubického magistrátu. | foto: Magistrát města Pardubice

Na pardubické radnici vlaje ruská vlajka. Za mrtvé, hájí gesto primátor

  • 82
Vedení Pardubic se ve čtvrtek rozhodlo vyjádřit soustrast pozůstalým po obětech nedávného pádu ruského letadla na Sinaji. Na magistrátu tak přibyla ruská vlajka, které doplnila francouzskou, jež se objevila po teroristických útocích v Paříži.

Pro vyvěšení ruské vlajky se vedení města rozhodlo poté, kdy bylo oficiálně potvrzeno, že za tragickou havárii ruského civilního letadla nad Sinajským poloostrovem může teroristy nastražený výbušný systém uvnitř letadla.

K útoku na stroj se ve středu přihlásili teroristé z organizace Islámský stát. V troskách Airbusu A321 mířícího z egyptského Šarm aš-Šajchu do Petrohradu zahynulo 224 lidí.

Podle primátora Martina Charváta nemá gesto symbolizovat jakoukoliv podporu režimu prezidenta Vladimira Putina.

„Ruská vlajka na budově radnice symbolizuje vyjádření soustrasti ruskému lidu nad zmařenými životy civilních obyvatel vinou teroristického útoku. Není to projev jakýchkoliv sympatií politickým představitelům Ruska nebo ruské politice,“ vysvětlil primátor Charvát.

Obě dvě vlajky budou vlát na budově pardubické radnice na Pernštýnském náměstí do pondělního rána. V případě francouzské vlajky se tak termín vyvěšení prodlouží. Původně totiž měla být ze stožáru svěšena v pátek v poledne.

Francouzská vlajka přitom zavlála na magistrátu letos už podruhé. Stejně jako na řadě dalších míst v kraji, tak i v Pardubicích se město připojilo k pietě po lednovém útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo.

Aktuálně je budova v centru města vlajkami doslova ověšená. Kromě francouzské a ruské mohou kolemjdoucí vidět také vlajky České republiky, Evropské unie i samotných Pardubic.