Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Východočeské muzeum slaví 140 let. Co rok, to exponát s příběhem

  8:25
Pardubické muzeum ke svému kulatému výročí připravilo výstavu, na níž v nových moderních prostorách představuje 140 sbírkových předmětů mapujících příběh historie muzea. MF DNES pro vás několik nejzajímavějších exponátů vybrala.
Východočeské muzeum v Pardubicích si připomíná 140 let od svého vzniku...

Východočeské muzeum v Pardubicích si připomíná 140 let od svého vzniku originální výstavou. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Jde o věci obyčejné, vzácné i kuriózní, jež přinesli dárci, které muzejníci nakoupili, našli v přírodě nebo objevili na půdách.

„Lví“ konvička na vodu ležela v písku

Patří mezi skvosty archeologické sbírky. Bronzovou akvamanilu, tedy nádobu na svěcenou vodu zvířecího tvaru, si v muzeu obzvlášť hýčkají. Našel ji učitel Adolf Vašák a desátník Josef Jiroutek v roce 1884, když rozváželi písčitý vrch u Rokytna. 

Bronzová akvamanila ze 14. století patří mezi skvosty pardubického muzea.

Voda se do nádoby nalévala pokličkou v hlavě a používala se při církevních obřadech. Nález doplňuje ještě kadidelnice a schránka na hostie. Muzejníci odhadují, že nález pochází ze 14. století. Tyto liturgické předměty mohly být původně v držení benediktinského kláštera v Opatovicích nad Labem, nebo cisterciáckého v Sezemicích. Obě stavby vypálili husité v roce 1421. Této domněnce nahrává fakt, že některé další předměty z kolekce nesou stopy přepálení. Z celé kolekce vyniká právě akvamanila. 

Tento typ nádoby byl ve středověku velmi oblíbený. Vyráběl se z bronzu, stříbra a později i keramiky. Od 12. století používali akvamanilu kněží při omývání rukou při mši. Ve 14. století si ji oblíbila i šlechta. I jí sloužila nádoba na oplachování rukou, tentokrát při hostině.

Podlahové hodiny jsou čtvery na světě

Jejich cena je astronomická. Na světě jsou pouze čtyři stejné exempláře, které vznikly podle návrhu architekta a designéra Adolfa Loose (1870 - 1933). 

Podlahové hodiny od Adolfa Loose

Patřily pardubické podnikatelské rodině Pirklových. Sbírka byla v roce 1949 Karlu Pirklovi zabavena, předána muzeu a v roce 1969 vrácena. Tyto hodiny muzeum následně odkoupilo. Dlouhá léta byly umístěny jako reprezentativní funkční exponát v ředitelně muzea. 

Určení jejich autora proběhlo teprve před deseti lety. Loos byl klasikem moderní architektury, čelným představitelem architektonického purismu. Jeho nekonformní návrhy předznamenaly moderní architekturu 20. století, kterou významně ovlivnil v evropském i světovém kontextu. Hodiny vyrobila rakouská firma Johanna Heega ve Vídni v roce 1904. 

Kdo by se chtěl tvorbou tohoto architekta seznámit podrobněji, může ji aktuálně poznat ve Studijním a dokumentačním centru na Norbertově. To představuje součást Muzea hlavního města Prahy (MMP). Tvůrci expozice zvou na cestu Loosovým dílem nejen v Praze, ale i v Brně či Plzni.

Mince pana účetního

Zájemci, kteří dokážou ocenit numismatické přírůstky, zřejmě zaplesají. Vitríně s mincemi přitom nevévodí zlaťáky, ale busta Bedřicha Skrbka (1860 – 1918). 

Numismatik a účetní Bedřich Skrbka v roce 1908 pardubické městské obci odprodal...

Sbírka tohoto účetního, který byl zároveň kustodem a správcem numismatické sbírky zdejšího Muzejního spolku, měl doma v soukromém držení výjimečnou numismatickou sbírku. Tu v roce 1908 pardubické městské obci odprodal. Mimořádný soubor, který obsahoval 5500 položek. Jeho sbírka obsahovala vzácné zlaté a stříbrné středověké a raně novověké vládní i soukromé ražby, medaile a další předměty. 

Nejvzácnějšími kousky, které muzeum nyní představuje veřejnosti, jsou zlaté desetidukáty, které se ani nevyskytují na trhu a pocházejí z různých epoch českých panovníků, které představují vrchol z numismatické sbírky. 

Vedle numismatické vitríny muzeum představuje také medaile a plakety. Tematicky se plakety vztahují zejména k východním Čechám a Pardubicku. Patří mezi ně například portrétní medaile Jana z Pernštejna vyrobená ze stříbra medailérem Friedrichem Hagenaurem.

Motorka dovezla Špinku k vítězství ve Zlaté přilbě, Grizzly je zas nejstarší

Modrobílý stroj, na němž Milan Špinka v roce 1973 zvítězil. Čtyřdobý jednoválec s rozvodem OHV a výkonem 50 kW značka Jawa ESO DT 500 (typ 890), který vyrobila Jawa Divišov v roce 1968. To ale nebyl stroj Špinky, ale jeho bratrance Evžena Erbana. Špinka totiž svůj stroj v semifinále zadřel, takže mu Erban na finále půjčil svůj motocykl. 

Ve sbírkách je také motocykl pardubické značky Grizzly, která vyráběla stoje...

Spolu s Erbanovou motorkou se do sbírky v roce 1974 dostaly také laminátová přilba, rukavice a brýle, které měl na sobě v den vítězného závodu.

Druhou motorku Grizzly vystavuje muzeum velmi často. Oprávněně. Muzejníci jsou přesvědčeni, že na světě jsou pouze dva exempláře této pardubické značky. Motorka pochází z 20. let minulého století. Vyrobili ji ve firmě Matyáš a Polák. Dílna sídlila původně na pardubických Slovanech, později přesídlila do Milheimovy ulice. Motocykly Grizzly vyráběl podnik v letech 1924 - 32, závodníci na nich startovali v prvních ročnících Zlaté přilby. Později firma přesedlala na servis aut značky Aero.

Rukavičky a kabelky herečky Valerie Kaplanové

Dva plyšáci, ale také rukavičky, kabelka a fotky známé herečky Valerie Kaplanové věnovala muzeu její dlouholetá domovská divadelní scéna – pardubické Východočeské divadlo. 

Muzeum uchovává řadu osobních předmětů proslulé herečky Valerie Kaplanové,...

Tomu po její smrti zůstala řada osobních předmětů. Na výstavě lidé uvidí prvorepublikoví dámské rukavice zhotovené z béžové příze technikou síťování. Ze stejného období pochází také dámská kabelka z černé kůže, jejíž rám je ze žlutého kovu a také pudřenka z textilie. Připomínku herečky doplňuje také fotografie z její role, které se zhostila v 60. letech, kde je téměř k nepoznání. 

Kaplanová (1917 - 1999) zůstala v povědomí televizních diváků jako Bába Tutovka z televizní soutěže z 90. let, nebo jako poblázněná babička ze dvou populárních komedií Zdeňka Trošky Slunce seno... 

Diváci si ji mohou také pamatovat jako Smrtku v pohádce Honza málem králem s Jiřím Kornem a Naďou Konvalinkovou. Zcela jinou postavu průvodkyně ztvárnila ve Smoljakově známém filmu Jára Cimrman ležící, spící.

Koukněte a utíkejte do cukrárny

Ještěže atrapa cukrovinek a dortíků je tím posledním, co v muzeu lze spatřit. Rozbouřené chuťové buňky mohou i návštěvníci odejít ponořit do cukrářských krémů hned vzápětí. Přitom i tyto modely cukrovinek mají svůj příběh. 

Jako pravé vypadají modely cukrovinek, na kterých pracovala restaurátorka Jana...

Všechny je vyrobila vedoucí restaurátorského oddělení Jana Malá, a to k výstavě, kterou muzeum uvedlo v letech 2012 - 2013 pod názvem Cukrárny a kavárny - fenomén společenského života. Právě pro tyto účely je pracovnice muzea vyrobila ze sádry za pomocí dobových tvořítek podle předloh z dobové cukrářské literatury, ve které je například vanilkový dezert pojmenován jako Bílá dáma. 

Výrobků byla celá řada, od dortů po menší zákusky. V roce 2014 zařadili muzejníci tyto modely do sbírky pod název Řemesla a živnosti. Bylo jim je líto vyhodit. U této vitríny bude mít uklízecí servis nejvíce práce. Při pohledu na indiány, věnečky nebo nazdobené dortíky je jasné, že sklo těchto vitrín bude nejupatlanější z celé výstavy. 

Už nyní je dětmi pracovníků muzea vyzkoušeno, že nebudou jediné, kdo si bude chtít z vitríny něco nabídnout.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...