Demonstrace zemědělců před mlékárnou Miltra v roce 2009. Ilustrační foto.

Demonstrace zemědělců před mlékárnou Miltra v roce 2009. Ilustrační foto. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Výrobce sýrů Miltra má potíže. Propouští, zboží jen doprodá

  • 3
Desítky zaměstnanců mlékárny Miltra v Městečku Trnávka na Svitavsku nebudou mít klidné Vánoce, protože přišly o práci. Mlékárna omezila výrobu, propouští zaměstnance, zastavuje vlastní výrobu. Linky poběží, ale pro jiné firmy. Do konce roku mlékárna doprodá sýry a jiné výrobky pod svou značkou.

Mlékárna Miltra B je jediným výrobcem sýrů salámového tvaru v Česku. Její polooštěpek, pařený sýr, získává ceny za kvalitu. V uplynulých 113 letech nikdy nepřerušila výrobu. Nyní však mlékárna nemá peníze na provoz, musí zastavit nákup mléka a propouští desítky zaměstnanců.

"Ve výpovědi je přes 40 pracovníků z výroby. Linky běží pořád, ale bohužel už to nejsou vlastní výrobky se značkou Miltra. Jejich prodej končí k 1. lednu, už se jen doprodávají zásoby. Firmy si své mléko dovážejí ke zpracování a k tomu zůstává nezbytný počet pracovníků," řekl mluvčí mlékárny Andrej Čírtek.

Mlékárna Miltra B

V listopadu měla firma Miltra spolu se čtyřmi obchodními středisky celkem 228 pracovníků, v prosinci jich má už jen 185. Naprostá většina z nich odchází v výrobního závodu v Městečku Trnávka. Za rok vyprodukuje okolo 3 200 tun eidamských sýrů, 500 tun tvarohu, máslo a ostatní mléčné výrobky. Dodává je do většiny mezinárodních prodejních řetězců v Česku. Firma nepoužívá konzervanty a barviva a snaží se o nízkou teplotu pasterizace, aby co největší množství enzymů ve výrobcích zůstalo. Krávy z vlastního chovu krmí probiotiky, jež zlepšují jejich zdravotní stav a snižují pravděpodobnost onemocnění. Doplňky ke stravě například s obsahem pro lidi příznivého selenu či zinku zvyšují kvalitu mléka.

V mlékárně zůstane pro zajištění zbývající výroby okolo 10 lidí. K tomu, jak postihne omezení výroby síť obchodníků firmy, se mluvčí nechce vyjadřovat.

Tajili informace o hluboké ztrátě

Propuštění zaměstnanci dostanou zákonné odstupné. Firma garantuje splnění termínu výplaty mezd všem zaměstnancům, i těm ve výpovědi.

Na špatné hospodářské situaci firmy se podle mluvčího podílely jak stav mlékárenského trhu, tak chyby předcházejícího vedení. Údajně tajilo skutečný stav hospodaření podniku před obchodními partnery, bankami i auditory. Ostravská firma Zelfin, která na jaře mlékárnu koupila, proto minulého jednatele vyměnila.

"Nebyl schopen předat podklady o hospodaření za hospodářský rok 2012-2013 auditorům a teprve po nástupu nového jednatele a důkladném prozkoumání účetních podkladů se zjistilo, že zatímco předcházející vedení tvrdilo, že má firma mírný zisk, tak byla v hluboké ztrátě v řádu desítek milionů korun," řekl Andrej Čírtek.

Předchozí jednatel Lumír Grussman je nyní v Rusku a na dálku se nechce k situaci v mlékárně vyjadřovat. Což platí i o starostovi Milanu Šedajovi. Jednak se prý na tom domluvil s dalšími představiteli obce, jednak je to pro něj citlivá záležitost. Do roku 2009 totiž pracoval jako jednatel mlékárny.

Mlékárna, která je v Městečku Trnávka od roku 1900, je po stránce technologické i pracovní síly v pořádku a její vlastník neuvažuje o jejím uzavření a rozprodání jejího zařízení. Úkolem nového vedení je vedle propouštění jednat s věřiteli a dát do pořádku hospodaření podniku. Cílem je umožnit příští rok vstup strategického investora do podniku, popřípadě pro něj nalézt kupce.

"Protože má mlékárna velkou tradici a v minulosti byl na trhu o její sýry zájem, tak je šance dobrá. Kupec se najde, pokud si mlékárna uchová výrobu a zůstane jí jako celek v perfektním stavu," dodal Čírtek.