ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Mladiství ukradli tátovi felicii, po bouračce je zastavil varovný výstřel

  • 4
Dva chlapce, kterým ještě nebylo osmnáct let, museli nahánět policisté na Orlickoústecku. Dvojice hlídce nejprve ujížděla v otcově felicii, pak utíkala pěšky. Řidič nadýchal 0,37 promile.

Kluci na sebe ve felicii upozornili stylem jízdy, kdy polovinou auta nejeli po silnici, ale trávou. „To mohlo poukazovat na špatný zdravotní stav řidiče, jenže ten jakmile zjistil, že ho hlídka chce kontrolovat, začal ujíždět,“ uvedla policejní mluvčí Eva Maturová.

„Honička“ trvala asi kilometr, mladistvý řidič nezvládl zatáčku a havaroval. Dva cestující pak začali utíkat po svých, jednoho hlídka chytila hned, druhý pokračoval přes rezavý plot s ostnatými trny. „Toho zastavil až varovný výstřel,“ řekla Maturová.

Policisté pak zjistili, že ani jednomu z chlapců ještě nebylo 18 let. Řidič navíc nadýchal 0,37 promile. „Vozidlo údajně vzali doma otci jednoho z nich a bez dovolení se vydali na noční projížďku,“ sdělila Maturová.

I když ještě řidič nedosáhl plnoletosti, za neoprávněné užívání vozu, jízdu bez řidičáku pod vlivem alkoholu a pokus o útěk, může stejně jít před soud. Dospělému by hrozily dva roky vězení, takhle se bude trestní sazba snižovat na polovinu.