Odcizená hotovost, spoutaný jeden z mladíků a zabavený boxer s nožem.

Odcizená hotovost, spoutaný jeden z mladíků a zabavený boxer s nožem. | foto: Městská policie Pardubice

Mladíci okradli spícího opilce o desítky tisíc, sledovali je strážníci

  • 9
Dva mladíci ve věku 15 a 16 let okradli v noci v Pardubicích opilého jednašedesátiletého muže. Celou dobu je však při činu tajně pozorovali strážníci a oba chlapce dopadli.

Celý příběh se odehrával čtyři hodiny. Dvojice zlodějíčků si v Gagarinově ulici vyhlédla spícího opilého jednašedesátiletého muže.

„Mladíci nejdřív postávali opodál a už během toho si jich všimli pardubičtí strážníci, kteří se podezřelou dvojici rozhodli sledovat,“ uvedl mluvčí městské policie Jiří Sejkora.

Hlídka se nejprve v autě ztratila chlapcům z dohledu, ale okamžitě pěšky vyrazila zpátky.

„Chlapci se po chvíli opatrně pokoušeli spícímu muži prohledávat kapsy, kvůli kolemjdoucím však několikrát museli přestat,“ dodal Sejkora.

Když opilý muž nakonec upadl na zem, mladíci šli přímo na věc. Z jeho kapes začali tahat cennosti, mimo jiné skoro 30 tisíc korun a mobilní telefon.

Pak se z místa chtěli vytratit, ale hlídka je sledovala z Gagarinovy ulice přes Bělehradskou až k poště.

„Dalo se čekat, že jakmile spatří uniformu, rozběhnou se bezhlavě na všechny strany. Nechtěli jsme si je vyplašit předčasně. Čekali jsme na pro nás správný moment k zákroku, abychom dostali oba pachatele,“ popsal taktiku jeden ze zasahujících strážníků.

S kolegou podle svých slov využil momentu překvapení až o několik ulic dál, kdy se nepozorovaně dokázali dostat blízko k oběma chlapcům a zpacifikovali je.

„Z kapes jim vytáhli boxer a nůž, ale taky mobilní telefon a bezmála třicet tisíc korun, které patřily okradenému,“ dodal Sejkora.

Mladíci se k činu hned přiznali, strážníci je proto předali státní policii a odjeli zkontrolovat okradeného muže.

Ten ležel stále na stejném místě. Po probuzení nadýchal tři promile a vůbec nechápal, co se děje. „Strážníci jej dovezli domů, ale i na ně se poškozený několikrát obořil,“ uvedl Sejkora.