Miniprase, domácí mazlíček. Podobné dnes běhalo po centru Chocně. Ilustrační snímek

Miniprase, domácí mazlíček. Podobné dnes běhalo po centru Chocně. Ilustrační snímek | foto: archiv

Na lidi v centru Chocně doráželo miniprase, chodec se bránil deštníkem

  • 30
Miniprase, které uteklo majitelce, způsobilo kolem půl druhé odpoledne pozdvižení v centru Chocně. Vystresované miniprase vyskakovalo jako pes na chodce, někteří se mu bránili deštníky. Nakonec jeho pouť skončila v bance, kde se za ním zavřely dveře.

Prase zamířilo do středu města Jungmannovou ulicí, kam se dostalo směrem od Tiché Orlice a mostu. Doráželo přitom na muže, který se mu bránil rozevřeným deštníkem. „Asi někomu uteklo, dělejte něco,“ nadával muž a odrážel miniprase, které se evidentně nebálo lidí a jeho „útoky“ byly možná jen projevem náklonnosti.

Muž však neměl na čuníka náladu a neustále mu deštníkem šermoval před rypákem. Pak raději zmizel ve večerce. Miniprase se ihned zaměřilo na další chodce. Několik žen před ním prchalo a jedna z nich musela prase srazit, když na ni předníma nohama skákalo jako pes.

Vystresované zvíře pak zamířilo na Tyršovo náměstí. To už několik lidí kontaktovalo policisty a městský úřad. Z radnice proto vyběhl Michal Marek z oddělení pro přestupky a veřejný pořádek, které se zabývá i odchytem psů. Miniprase však mezitím vběhlo do Komerční banky. Tam jeho pobíhání ukončil prostor, ve kterém je bankomat. Je ohraničen dvojími dveřmi.

Úřednice zamkly za bankomatem, prase bylo v pasti

„Úřednice banky zavřely dveře za bankomatem, my jsme s policisty drželi druhé dveře. A kontaktovali jsme majitelku, aby si pro něho přijela. Bylo to sice miniprase, ale takových pětatřicet kilo mohlo mít. Takže mělo docela sílu,“ řekl Michal Marek.

„Pak přijela majitelka, vzala prase na vodítko a odjela s ním domů. Prase jí prý uteklo poprvé, asi vyrazilo nějakou plaňku z plotu. Bylo znát, že je to domácí mazlíček. Paní se moc omlouvala a ptala se, jestli její miniprase někoho nezranilo nebo něco nepoškodilo,“ řekl Michal Marek s tím, že na ženě bylo vidět, že ji dovádění prasete mrzí.

Dodal, že to bylo také poprvé, co chytal prase. „Jinak to jsou jenom psi a asi před šesti lety nám hlásili, že po Chocni běhá kůň. Ale než jsme tam přijeli, chytili ho majitelé, kteří tam byli dříve než my,“ řekl Michal Marek. 

A jak se takové miniprase chytá? „Podrbete ho za ušima a pak zavoláte majiteli. Majitel přijde a odvede si ho,“ odpověděl policista, který u odchytu zasahoval.