MIlan Jiruška obžalobu nechápe a na projekt je hrdý. Žalobce říká, že nechal z...

MIlan Jiruška obžalobu nechápe a na projekt je hrdý. Žalobce říká, že nechal z dotace proplatit například hydromasážní vany, polohovací lůžka či stolky, které však nebyly fyzicky dodané. | foto: David Taneček, ČTK

Necítím se vinen, tvrdí jednatel firmy obžalovaný z dotačního podvodu

  • 5
Milan Jiruška, který čelí obžalobě z poškození finančních zájmů Evropské unie a dotačního podvodu, u Krajského soudu v Hradci Králové uvedl, že se necítí být vinen. Jako jednatel působil ve firmě, který vybudovala s pomocí evropských dotací, nesplnila však podmínky dotace a měla ji vrátit.

Kvůli tomu pak společnost skončila v insolvenčním řízení.

Jiruška podle svých slov obžalobu nechápe a na projekt je hrdý. Před soudem řekl, že postupoval podle pokynů poskytovatele dotace.

„Z hlediska příjemce dotace nechápu porušení podmínek, postupovali jsme přesně podle metodiky,“ uvedl Jiruška, kterému hrozí až osm let vězení.

Potíže Domova pro seniory

Radnice v Chrudimi dlouho nemohla sehnat peníze na stavbu domova pro seniory. Podobné zařízení otevřela až v lednu roku 2012 společnost Milana Jirušky v místě bývalého pivovaru. Jenže už v květnu se měl domov vystěhovat, protože budova nevyhovovala předpisům pro požární bezpečnost. Přeměnou na ubytovnu se tomu společnost vyhnula, ale v říjnu jí zase hrozilo odebrání registrace na provozování sociální služby. Vše pak vyvrcholilo exekucí uvalenou v lednu roku 2014. Od srpna téhož roku se pak společnost ocitla v úpadku.

Hlavní líčení je u hradeckého soudu nařízené do 9. září. Podle obžaloby Jiruška od v letech 2011 a 2012 nechal z dotace proplatit například hydromasážní vany, polohovací lůžka či stolky, které však nebyly fyzicky dodány. Poskytovatelům dotace tím způsobil škodu za téměř dva miliony korun.

Jiruška tvrdí, že poskytovatel dotace kvůli kontrole v roce 2011 přestal platit, a proto nebylo možné dát vany či například lůžka do rozestavěné budovy.

„Nyní je již jedna vana je zabudovaná, dvě jsou určené do druhé, nedokončené části. Lůžka jsme v době, kdy poskytovatel dotace odstoupil od smlouvy, odprodali,“ řekl Jiruška.

Firma Senior Chrudim přestavovala bývalý pivovar v Chrudimi na školicí středisko a lůžkové a sociální centrum pro seniory. Na projekt získala ještě pod názvem Futurum vzdělávací institut evropskou dotaci více než 48 milionů korun, dalších téměř devět milionů korun měl poskytnout stát.

V novém domově mělo být umístěno 120 starých lidí s různým stupněm postižení. Stavba však nebyla dokončena, kapacita domova tak činí asi 60 lůžek, která jsou obsazená. Kvůli nesplnění podmínek Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod po firmě požaduje vrátit téměř 36 milionů korun.