Strážníci chytili „nálezce“ i s drahou fototechnikou, prý ji chtěl vrátit

  • 7
Velké štěstí měl fotograf, který minulý týden na pardubickém vlakovém nádraží zapomněl batoh s technikou v hodnotě 160 tisíc korun. Díky práci strážníků se podařilo vypátrat muže, který batoh našel a údajně ho chtěl vrátit.

Příběh se šťastným koncem začal minulý čtvrtek krátce před jedenáctou hodinou, kdy fotograf Petr Mrázek přestupoval na vlak jedoucí na Slovensko. Ve spěchu však zapomněl na čtvrtém nástupišti batoh s drahým fotoaparátem a objektivy. 

„Po dlouhé době jsem někam vyrážel vlakem. Fotoaparát a čtyři objektivy jsem pořídil teprve nedávno a s sebou navíc táhl kufr. Že mi batoh chybí, jsem zjistil až v jedoucím vlaku. Nedovolal jsem se na nádraží, proto jsem se pomocí linky 112 spojil se strážníky s žádostí o pomoc. A také jsem nechtěl, aby nastaly nějaké zbytečné manévry, kdyby někdo zapomenutý batoh třeba považoval za bombu,“ popsal městské policii nepříjemný zážitek Petr Mrázek. 

Strážníci ovšem neměli pro nešťastného muže dobrou zprávu. Stačilo dvacet minut a batoh už na nástupišti nebyl. Operační důstojník městské policie to však nechtěl vzdát a pustil se do analýzy kamerových záznamů. 

Podle mluvčího strážníků Jiřího Sejkory trvalo téměř detektivní pátrání dlouhé tři hodiny. „Poctivého nálezce“ se nakonec podařilo dohledat včetně jízdního kola, kterým na nádraží přijel.

„Tento muž v červené bundě si pro odložený batoh došel z třetího nástupiště, sebral jej, vrátil se zpět na třetí nástupiště a odjel vlakem směr Praha. Strážníkům zbývala jediná možnost – trpělivost,“ sdělil Sejkora. 

Hlídka strážníků z Polabin si totiž na muže ve správnou dobu počíhala. Z kamerových záznamů totiž věděla, že přijel k nádraží na kole, a tak zatímco odložený bicykl už sledovala kamera, strážníci čekali několik hodin opodál. 

A druhý den ráno v půl sedmé se dočkali. Muž v červené bundě přišel. Dokonce i s celým fotobatohem na zádech.

„Předpoklad, že se pro kolo vrátí i s batohem, se naštěstí vyplnil. Kolegové jej vzápětí zajistili a zběžnou prohlídkou mohli konstatovat, že v batohu nic nechybí. Obratem jsme tak majiteli aparátu mohli dát nejlepší zprávu dne,“ doplnil operační důstojník Pavel Leuchter, podle něhož pátrání od začátku až po šťastný konec trvalo osm hodin.

Podezřelý osmačtyřicetiletý „nálezce“ batohu není strážníkům neznámý. Znají ho ze společnosti zlodějů kol a narkomanů. „Samozřejmě tvrdil, že byl právě na cestě nález v hodnotě 160 tisíc korun odevzdat. I s touto historkou si jej převzala hlídka státní policie,“ dodal mluvčí Sejkora.

Šťastný konec udělal největší radost samotnému fotografovi, který strážníkům osobně poděkoval.