Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Za použití znaku města na internetu hrozí v Hlinsku vysoká pokuta

  8:34
Do neobvyklého boje se pustilo vedení hlinecké radnice. Vadí mu, že se na internetu objevuje městský znak bez předchozího souhlasu radních. Uživatelům Facebooku a správcům webových stránek dává lhůtu do konce února, pak začne přestupek sankcionovat částkou až 30 tisíc korun.

Městský znak s bílým koněm ve znaku zdobí průčelí radnice v Hlinsku. | foto: Radek Latislav, MAFRA

Nenápadná informace o porušování obecně závazné vyhlášky města se před nedávnem objevila na oficiálním facebookovém profilu hlineckého informačního centra. Za nepovolené vyvěšení znaku na Facebook radní uživatelům hrozí desetitisícovými pokutami. Stejně jako za porušení jakékoliv jiné městské vyhlášky. Ať už půjde o konzumaci alkoholu na ulici, porušování nočního klidu či veřejného pořádku.

„Vychází to klasicky z obecné úpravy zákona o přestupcích, kde je porušení vyhlášky sankcionováno pokutou ve výši až 30 tisíc korun. Jsem povinen problém řešit i ve spolupráci s Policií ČR. A to u jakékoliv vyhlášky,“ vysvětluje právník města Robert Mlejnek a dodává, že vyhláška se vztahuje nejenom na tištěná, ale i elektronická média, kam spadají i sociální sítě.

Používejte logo, radí právník

Radnice dotyčným lidem radí, aby na svých webových stránkách nebo profilech sociálních sítí používali grafické logo města, které nepodléhá souhlasu rady. Výzvu vyvěsil právník i na webu Hlinska.

Vlajka Hlinska. K jejímu užití není třeba souhlas radních.

„Starosta nás požádal, aby tato záležitost vešla do povědomí obyvatel. Proto jsme lidem dali lhůtu na odstranění do konce února,“ uvádí Mlejnek.

Že znak města znázorňující v červeném štítě polovinu kráčejícího koně s modrou uzdou na internetu bez předchozího svolení radnici vadí, potvrdil starosta Hlinska Miroslav Krčil.

„Objevily se případy na sociálních sítích, kde některé stránky a profily lidí obsahovaly náš znak. Tvářily se často jako městský profil, a přitom to nebyla pravda. Často se tam vyskytují informace, se kterými město nemá a nemůže mít nic společného,“ uvádí starosta.

Paradoxem je téměř stejná podoba městského znaku a městské vlajky Hlinska. Oba symboly znázorňují stejného koně, a jak praví zákon o obcích, vlajka k užití souhlas obce nepotřebuje. Pokud tak kdokoliv umístí vlajku s polovinou kráčejícího koně na Facebook, žádná sankce mu od města hrozit nemůže.

Důsledné dodržování vyhlášky řešící problematiku užití znaku, která má oporu v zákoně o obcích, vyvolalo na Facebooku vlnu emocí.

„To myslíte vážně? Ráda bych vás tedy požádala o více informací. Chcete mi tvrdit, že když se rozhodnu například jako hrdý obyvatel města Hlinska sdílet jeho znak na Facebooku, je to přestupek? Tak to je hodně smutné,“ uvedla uživatelka Pavla Chourová.

Odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. „Ano, doporučujeme zvolit jiný profilový obrázek nebo požádat Radu města o souhlas,“ zazněla reakce z profilu informačního centra. Na popud vydané výzvy se ozval zatím jeden obyvatel Hlinska, kterému byla žádost o umístění znaku na webové stránky zamítnuta. Vedení radnice avizuje, že žadatelům bude udělen souhlas pouze ve zcela výjimečných případech, zejména s ohledem na slavnostnější ráz užití městského znaku.

Napomenutí se lidé vysmějí

V jiných městech Pardubického kraje napomenutí řešit nikdy nemuseli, natož na sociálních sítích. Podle tajemníka městského úřadu ve Svitavách Lubomíra Dobeše jsou podobné případy neřešitelné. Navíc ve Svitavách ani nepamatují, že by někdo v minulosti městský znak zneužil takovým způsobem, aby se tím muselo město zabývat.

„Zákon říká, že to musí schválit rada, ale pokud ji nikdo nepožádá, žádná sankce za to není. Napomenutí nemá žádný význam, tomu se lidé akorát tak vysmějí. V případě, že by znak někdo zneužil, ohradili bychom se dopisem, ale tohle jsme nezaznamenali. Spíše se setkáváme s případy, u kterých hraje roli nevědomost,“ upozorňuje Dobeš na situaci, kdy si nechá některá ze svitavských firem vytisknout na propagační materiály znak Svitav, protože cítí sounáležitost k městu.

„Osobně by mi bylo žinantní někoho takového napomínat. Je to spíš o chlubení, že jsem Svitavák. Když je někdo patriot, jsou takové počiny spíše chvályhodné,“ dodává.

V Chrudimi mají zase léta zaběhlou praxi, kterou většina lidí respektuje. S černou orlicí ve znaku města se bez souhlasu rady prakticky nesetkávají.

„Jsou to výjimky. Sankcí jsme ale nikdy vyhrožovat nemuseli. Dotyčného vyzýváme, aby si podal žádost,“ říká František Chmelík, tajemník Chrudimi, který s pověřením rady města schvaluje několik desítek žádostí o užití městského znaku ročně.

„Jde většinou o propagační materiály, brožury. Pokud je znak nevhodně použit, dotyčného odkážeme na manuál o přesném užití znaku,“ dodává tajemník.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...