Akce Rozmarné léto v lázních ducha.

Akce Rozmarné léto v lázních ducha. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Litomyšl zve do lázní, které nemá. A na bohoslužbu do hospody

  • 0
Když Litomyšl před rokem slavnostně otevřela lázeňskou sezonu bez ohledu na to, že tam žádné lázně široko daleko nejsou, dalo se to brát jako vtip. Jenže se zdá, že to v Litomyšli myslí vážně. V sobotu zahajují další lázeňskou sezonu.

Lázně ducha, jak městu teď říkají, chystají nová lákadla. Jedním z nich bude bohoslužba v hospodě. Za pivem i kázáním najednou zřejmě vyrazí v neděli navečer do Lidového domu hodně lidí.

"Taky se tam chystám. Bude to taková novinka, až se bojím, že restaurace nebude dost velká a lidi se ani nevejdou. Bude tam i rocková kapela, určitě to bude zajímavé," řekla litomyšlská galeristka Pavla Brýdlová.

Podle ní se evangelický farář Václav Hurt zmínil o tom, že podobná akce se zatím uskutečnila jen jednou v Brně.

Vedle toho se Pavla Brýdlová těší nejvíc na sobotní koncerty Lenky Dusilové i Sboru paní a dívek, jehož je členkou.

"Stejně jako loni bude zahájení plné legrace, uměleckých vystoupení, zdravic a projevů, mnohem více by však již mělo být zkušených lázeňských šviháků korzujících po lázeňské kolonádě. Přijďte i vy, poohlédněte se po nějakých vhodných doplňcích v šatníku po babičce či dědečkovi, vezměte slunečníky, vějíře, vycházkové hole a nezapomeňte se vybavit dostatečnou zásobou konverzačních témat pro zastávky s ostatními měšťany," zve mluvčí slavnosti Michaela Severová.

Domácí i hosté mohou už v pátek v podvečer navštívit koncert se známými písničkami, které zahraje skupina Brontosauři Revival v Evropském školicím centru. Hlavní program bude v sobotu na pomyslné lázeňské kolonádě, která ožije v sobotu v deset hodin dopoledne Na Máchadle.

Hrát a zpívat budou harmonikář Pepíček Čečil, saxofonové duo Lázeňský, Dudlajdá fagotiky, několikrát vystoupí Sbor paní a dívek i Mužský pěvecký sbor tentokrát pod pseudonymem Zpěvaví bratři.

Na Toulovcově náměstí bude zřízeno "občerstvovací centrum", ke konzumaci a k dobré náladě zde bude celé odpoledne hrát dixielandový Classic Jazz Memorial. Až v podvečer se tu korzováním znavení lázeňští hosté sejdou k poslechu koncertu Lenky Dusilové, kterou později vystřídá unikátní soubor Pražský Ukulele Band s mnoha hosty.

Návštěvníci Lázní ducha se mohou těšit po 22. hodině na nasvícení litomyšlského zámku ze strany z Francouzské zahrady novým, netradičním a moderním způsobem za pomoci využití nejnovějších technologií venkovního osvětlení.

V neděli se mohou rodiny s dětmi zúčastnit programu v Evropském školicím centru, lázeňští hosté mohou pokračovat v procházkách místy pramenů ducha a celý první lázeňský víkend uzavře již zmíněná bohoslužba evangelického faráře Václava Hurta v restauraci Lidový dům.