Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidový soud s Němci v Lanškrouně skončil 17. května 1945 masakrem

  10:43
Lanškroun zažil 17. května 1945 krvavé účtování s Němci, při kterém jich jednatřicet zemřelo. Historici míní, že odplata Čechů tehdy přesáhla snesitelnou mez. Dochovaly se fotografie samozvaných soudců i Němců čekajících na trest.
Lidový soud s Němci v Lanškrouně 17. května 1945

Lidový soud s Němci v Lanškrouně 17. května 1945 | foto: Schoenhengstgau.eu

V květnu 1945 původní němečtí obyvatelé Lanškrouna pocítili, co znamená odplata a nenávist českého obyvatelstva.

Weby potomků původních obyvatel Sudet obsahují i fotografie z účtování Čechů s Němci v prvních dnech po konci války. Například na stránkách Schoenhengstgau.eu věnovaných Lanškrounu lze zhlédnout i sérii fotografií ze 17. a 18. května roku 1945.

Tehdy se konal přímo na náměstí pod širým nebem lidový soud. Několik stovek Němců tam muselo stát s rukama nad hlavou. Nad jednatřiceti z nich vynesli divocí soudci ortel smrti.

Historik Dušan Šlahora žije v Lanškrouně už přes půl století a některé tyto fotografie dobře zná už dvacet let.

"Zvláště fotografie skupiny samozvaných soudců, které vede Josef Hrabáček, budoucí první předseda ONV v Lanškrouně. Je tam i tehdejší poručík, pozdější štábní kapitán Josef Hýbl-Brodecký. A je tam i záhadná žena, o níž se vedou spory. Nějaká Věra Moravcová z Jamného, které se v Lanškrouně říkalo Partyzánka," líčí Dušan Šlahora.

Dodává, že německé obyvatelstvo v Lanškrouně poznalo, jak se jim krutě vyplatilo vítat připojení Sudet k Říši v roce 1938. Asi pět stovek obyvatel Lanškrouna za války zemřelo v německé armádě, což byla desetina původního obyvatelstva tohoto města.

V osudné dny 17. a 18. května 1945 k nim přibyli další, kteří zemřeli tentokrát přímo v Lanškrouně. "Říká se, že ozbrojení partyzáni chodili po domech a hledali kolaboranty. Házeli je do požární nádrže i potoka a pak po nich stříleli," říká badatel Dušan Šlahora.

Řezníka hnali potokem, skončil v masovém hrobě

Velmi agilně a energicky si prý při účtování s Němci podle pamětníků počínal správce městské myslivny Alois Novotný. Se svou legální zbraní osobně hodně lidí zatknul a naháněl je na náměstí.

Například u mostu přes Ostrovský potok měl řeznictví Karl Kowarsch. "Asi byl aktivní henleinovec. Když si pro něho přišli, vyskočil z dvorku do potoka, utíkal potokem a oni ho v něm zastřelili," popisuje historik Dušan Šlahora.

Litomyšlský badatel Milan Skřivánek popsal celou událost v Lanškrouně asi vůbec nejlépe. Kowarsch podle něj skončil v masovém hrobě a zastřelil ho údajně jeho tovaryš. Lanškrounský lidový soud nepřežili ani Josef Neugebauer a Otto Dittrich.

Uvádí se, že 17. května zemřelo pětadvacet až jednatřicet lidí, podle různých svědectví a zápisů v kronikách. Němci uvádějí čísla mnohonásobně vyšší. K počtům mrtvých v Lanškrouně totiž připočítávají i řadu sebevražd Němců.

"Především starší lidé si nedovedli představit, že by své rodné město měli opustit, a tak raději volili dobrovolný odchod ze světa. Proto jsou na hřbitově hroby se jmény, která mají stejný den úmrtí," říká Dušan Šlahora.

Proč se vyřizování účtů 17. května konalo? Ještě ke konci války partyzáni vylepili v Lanškrouně letáky, že pokud bude nějaký Čech zabit, bude za něj potrestáno padesát Němců. Partyzánskou skupinu ve Výprachticích vytvořil mlynář Josef Hrabáček.

"Byli to takoví štábní důstojníci a psali si za války seznamy, kdo spolupracuje s nacisty. Třeba když německý lékař nechtěl ošetřit českého člověka," ukazuje historik poznámky Josefa Hrabáčka. Stojí v nich například: "Doktor Kellner, zubní lékař. Zuřivý Němec. Ze všech lékařů nejhorší." Nebo "Merkner. Zuřivý nacista, říšák, esesák, neomezený městský vladař."

Tyto záznamy prý často posloužily jako podklady pro lidový soud. "Zdálo se jim, že by konec války nebyl dostatečně oslaven a uctěn, kdyby nechali Němce jen tak," říká Dušan Šlahora.

Na sever od Lanškrouna působila odbojová skupina řízená ze Žamberka. Byla to vojenská posádka. Jedním z členů skupiny byl poručík Hýbl, který měl přezdívku Brodecký.

Tato skupina objížděla rajon a pomáhala civilním správám "zlepšit" situaci. V počtu asi třiceti lidí přijela i do Lanškrouna. S místními partyzány se dohodli na takzvaném lidovém soudu.

Časem se tyto skupiny navzájem obviňovaly, kdo za masakr může. Dcera Josefa Hrabáčka říká, to všechno zavinil Brodecký. "Náš táta ho musel poslouchat. Vojáci měli své rozkazy," líčila.

A dodává, že to dokazuje i zpráva nazvaná Václavík. Václavík bylo krycí jméno jednoho velitele posádky z Těchonína, která "čistící" akci v Lanškrouně organizovala.

"V té zprávě je dokonce jakýsi rozkaz o vyčištění Lanškrouna. Byla to akce těchto dvou skupin, civilní a vojenské. Sám Brodecký spáchal v hodnosti štábního kapitána někdy v roce 1951 sebevraždu. Neobstál po roce 1948 v komunistických čistkách a měl jít do civilu. To už neustál," líčí historik.

Ví také o dalších zajímavostech z poválečného Lanškrouna. "Na radnici v Lanškrouně se v roce 1945 usídlil jako čelný funkcionář jakýsi doktor Skála z Prahy. Prý přijel vlastenecky posílit Lanškroun. Funkcionařil rok a potom ho zatkli, protože do té nejkrásnější vily v Lanškrouně, kterou mu přidělili, nastěhoval ještě klavíry, koberce a obrazy z dalších asi deseti vil. Skončil u soudu v Chrudimi a už se do Lanškrouna nevrátil," líčí historik.

Záhadou podle Dušana Šlahory je, kdo snímky z lidového soudu udělal. "Jsou hlasy, že autorem fotek byl zřejmě někdo z těch postižených německých občanů Lanškrouna. To už se asi nedozvíme," míní historik.

"Možná je nafotil někdo z Němců, možná někdo z těch, kteří Němce stříleli. Ale je také možné, že to fotografoval některý z antifašistů," říká badatel.

Při volbách v roce 1932 totiž v Lanškrouně vyhráli sociální demokraté, fašisti byli až třetí. "Dokonce ještě ve volbách v roce 1935 byli sociální demokraté v Lanškrouně velmi silní. Když přišli po roce 1938 do Lanškrouna nacisté, první si vyřizovali účty s německými sociálními demokraty. Ty považovali za zrádce, že byli proti Hitlerovi a Henleinovi," říká badatel.

Autor:
  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za vraždu a uvaření mrtvoly nelze žádat doživotí, může za to slovíčko v posudku

17. dubna 2024  16:47

Jaký význam může mít jedno slovo ve znaleckém posudku, ukazuje další vývoj v případu bestiální...

Na náměstí v Lanškrouně vysypali popelnice. Skryly vše, i nesnědené humry

19. dubna 2024  15:06

Že by se maso do popelnice nemělo vyhazovat jen tak, přiblížili pořadatelé Dne Země v pátek...

Soud zrušil obecní radu Opatovic, její ustanovení odporovalo zákonu

19. dubna 2024  10:52

Opatovice nad Labem s necelými třemi tisíci obyvateli už nemají obecní radu, přestože ji...

Snaha je. Hvězdy Ústí však basketbalisty Pardubic dost provětrávají

19. dubna 2024  10:36

V basketbalovém čtvrtfinále play off s ústeckou Slunetou se zatím nehraje podle pardubických not....

Kraj chce, aby parkovací domy v areálu nemocnice postavil soukromník

18. dubna 2024  16:28

Ve stísněném areálu Pardubické nemocnice by měly vyrůst dva parkovací domy. Kraj chce, aby vznikly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...