Velká voda oplachovala hrobodomy v Ležákách, pietu však neohrozí

  • 0
Rozvodněný ležácký potok a rybník, které přetékaly přes břehy se v neděli slily v dravou říčku a zaplavily spodní část pietního území, kde se má 24.června konat vzpomínka k osmasedmdesátému výročí vyhlazení osady Ležáky na Chrudimsku.

S velkými obavami proto sdílel ředitel lidického památníků Eduard Stehlík, pod nějž ten ležácký spadá, fotky zatopeného pietního místa na Facebooku.

„Když si člověk uvědomí, kolik obrovského úsilí v uplynulých týdnech vynaložila malá hrstka lidí, kteří se o pietní území v Ležákách starají, na to, aby bylo vše dokonale připraveno na středu 24. června, kdy si zde budeme připomínat 78. výročí vyhlazení této osady nacisty, je mi z toho moc smutno,“ uvedl Stehlík.

Na sociální síti mu po zveřejnění zprávy začali nabízet lidé pomoc s odstraňováním škod nebo finanční příspěvek.

A minimálně hodinu pak strávil na videokonferenci s vedoucí ležáckého památníku Kamilou Chvojkovou a rozebírali spolu nastalou situaci.

„Je poničená tráva, zlomená jeřabina u potoka a naplavené kusy dřeva, které sem velká voda přinesla.Jsou to tedy menší nedorazy, které se podaří do pietní vzpomínky odstranit. Pokud nebude pršet, připravíme vzpomínku tak, jak jsme zvyklí,“ řekla Chvojková.

Voda totiž dnes již výrazně opadla, i když z ležáckého rybníka i potoka stále odchází větší množství kalné vody, než co tu normálně protéká.

„V neděli od odpoledních hodin, kdy začaly přívalové deště a bouřky, se potok Ležák rozvodnil a rybník Ležák přetekl, takže potopa byla dost velká,“ popsala Chvojková.

Podle jejích odhadů se však v roce 2013 prohnala pietním územím ještě větší voda, než zasáhla Ležáky v neděli.

Pietní vzpomínku na nacisty vypálenou osadu Ležáky také poznamenala pandemie koronaviru a letos poprvé od roku 1945 se bude konat bez přítomnosti veřejnosti.

Ke Knize obětí budou v dopoledních hodinách za zpřísněných bezpečnostních opatření oficiálně položeny pouze věnce přeživších a nejvyšších státních představitelů.

K individuálnímu kladení květinových darů bude vyhrazeno celé odpoledne za předpokladu respektování vládních nařízení platných v den piety.

Z důvodu mimořádné situace organizátoři zrušili i doprovodný program, jehož součástí měl být Memoriál Karla Kněze, mše svatá a seskok vojenských parašutistů.