Sportovci i fanoušci čekají na opravu stadionu, renovovat se bude na etapy

  • 6
Kdy se spustí oprava zdevastovaného Letního stadionu v centru Pardubic, kolik bude nakonec stát a jak velký bude mít rozsah? To jsou otázky, na které mělo odpovědět čtvrteční smírčí jednání radniční koalice. Kompletní odpovědi ještě nezazněly, ale zdá se, že stadion se bude opravovat na etapy.

Zástupci fotbalového klubu, jejich fanoušci, hráči amerického fotbalu, ale i třeba tenisté z TK Pernštýn. Ti všichni netrpělivě čekají na to, až pardubičtí radní konečně řeknou, kdy a jak se bude opravovat fotbalový stadion z roku 1931, který už minimálně patnáct let hyzdí centrum krajského města.

Těch všech by se totiž dlouho plánovaná oprava za stovky milionů korun bezprostředně dotkla.

„Nezlobte se, ale nyní vám nemůžu nic říct. Dohodli jsme se, že vše oznámíme až v pátek v tiskové zprávě, kterou nejdříve všichni odsouhlasíme,“ uvedl náměstek primátora Petr Kvaš z ODS (vyjádření radnice v infoboxu, pozn. red).

Právě jeho strana je proti nákladnému projektu od začátku a opakovaně požaduje minimálně snížení ceny za dílo, která se včetně opravy okolí stadionu pohybuje už za půl miliardou. 

„Projekt revitalizace Letního stadionu má před sebou celou řadu otázek, které je nutno před zahájením stavby se vší vážností vyřešit. Do té doby nemůže klub ODS tuto finančně nejvyšší investiční akci v Pardubicích za posledních 30 let podpořit,“ uvedl Petr Klimpl, zastupitel města Pardubice za ODS.

Na druhé straně pak stojí ANO, které mělo rekonstrukci ve volebním programu. Jeho zástupci proto nebyli po neúspěšném hlasování o zahájení projektu na radě města vůbec nadšení a spustili tak smírčí řízení v rámci koalice. „Na jednání jdeme s otázkou, pokud naši koaliční partneři nepodporují tento celistvý projekt, jak v něm chtějí pokračovat a jaký účel by měla tato kulturní památka a její okolí naplňovat,“ uvedlo ANO na Facebooku.

Nicméně ani náměstkyně primátora Helena Dvořáčková nebyla po jednání sdílnější. „Sepíšu zápis z jednání a zítra řekneme více,“ uvedla politička z Babišova hnutí ve čtvrtek.

Vyjádření města k Letnímu stadionu

Zástupci koalice se na jednání dohodli na následujících bodech:

  • Letní stadion bude zrekonstruován se zachováním funkce „fotbalový stadion“, město nebude hledat jiné umístění pro fotbalový stadion.
  • Bude zpracována nová koncepce dopravy v území (fotbalový stadion i multifunkční aréna).
  • Akce se bude realizovat po etapách.
  • Přesné rozdělení etap jak po technické, tak finanční stránce bude upřesněno po vypracování potřebných podkladů.

Nakonec podle informací redakce MF DNES všechny otázky smírčí jednání nezodpovědělo. Politici se alespoň dohodli, že stadion určitě opraví a že tak budou činit postupně v etapách. To však zřejmě úplně nepotěší funkcionáře druholigového týmu FK Pardubice, kteří na nový domov čekají jako na smilování. 

„Bez stadionu nemůžeme usilovat o postup do nejvyšší soutěže,“ říká opakovaně šéf FK Pardubice Vladimír Pitter. „Za dva roky bude fotbalová asociace bez pardonu na všech druholigových stadionech požadovat umělé osvětlení. A to Pod Vinicí nemáme. Uvidíme, jak se k tomu politici dále postaví. Jen doufám, že neznehodnotí naši dvanáctiletou práci,“ doplnil Pitter.

V každém případě politici se budou muset minimálně tvářit tak, že se ve čtvrtek nějak domluvili a smírčí řízení skončilo. V koaliční smlouvě je napsáno, že pokud by se v něm strany nedomluvily do sedmi dnů, tak se koalice automaticky rozpadá.

A na tom v tuto chvíli nemá z radních nikdo zájem. „Uvidíme, jak to dopadne. Variant opravy je na stole stále hodně, budeme se o tom bavit dále. Nějaký závěr máme, ale ten v tuto chvíli po domluvě s kolegy veřejně komentovat nemohu,“ řekl radní za KDU-ČSL Vít Ulrych.