Už je to zhruba 13 let, co se na Letním stadionu naposledy hrála druhá...

Už je to zhruba 13 let, co se na Letním stadionu naposledy hrála druhá fotbalová liga. Od té doby zařízení víceméně jen chátrá. Sportují na něm fotbalistky a také hráči amerického fotbalu. | foto: Radek Kalhous, MAFRA

V Pardubicích se schyluje k opravě stadionu, hotový má být za dva roky

  • 60
O nutnosti opravit zbytek kdysi honosného stadionu z roku 1931 se v Pardubicích mluví určitě už dvacet let. Nyní se zdá, že se začátek stavby přiblížil tak, že už rekonstrukci nic nezastaví.

„Když půjde vše dobře, tak by se třeba už v říjnu mohlo začít stavět,“ shodují se primátor Pardubic Martin Charvát i šéf druholigového FK Pardubice Vladimír Pitter.

„Ovšem definitivně si oddechnu až ve chvíli, kdy na stadionu uvidím bagry,“ dodává zároveň Pitter, jehož tým stále drží první postupovou příčku ve II. lize.

Určitá míra opatrnosti je na místě. Primátor Charvát už totiž veřejně slíbil, že o konečné podobě díla budou ještě jednou hlasovat zastupitelé, a to je vždy do určité míry drama. Zvláště když se proti nákladné rekonstrukci jednomyslně staví i jinak názorově často rozdělený zastupitelský klub ODS.

„Mám za to, že řada kolegů, kteří loni pro opravu hlasovali, teď otočí. Tedy v to alespoň doufám. Propad v příjmech města je natolik velký, že snad nikdo odpovědný pro takovou investici v tuto chvíli nemůže zvednout ruku. Stadion jednou ano, ale nyní to není odpovědné,“ uvedl volební lídr ODS Karel Haas.

Odborníci už spočítali, že krajské město oproti ekonomickým prognózám musí odepsat zhruba 350 milionů korun. Nějaké úspory tak radnici určitě čekají.

Ovšem podle primátora Charváta není rozumné dělat je právě při dlouhodobě plánované klíčové investici. „Jsem optimista. Myslím, že ekonomické dopady krize nebudou tak hrozné. Chceme stadion opravit co nejdříve,“ říká.

Stadion bude mít kapacitu těsně pod pět tisíc lidí

Podle něj se do soutěže na postavení díla pro necelých pět tisíc fanoušků mohou přihlásit tři až čtyři firmy. Komise z nich bude vybírat koncem prázdnin, kdy končí dvouměsíční lhůta na přihlášku. 

„Nějaký čas tam máme rezervu na dotažení výběrového řízení, ale myslím si, že nejpozději v říjnu by zastupitelé měli schvalovat konečný návrh projektu. Prakticky vzápětí se může začít stavět,“ dodal Charvát.

Optimismus čerpá ze dvou zdrojů. Tím prvním je pocit, že by městu s výstavbou mohl zásadně pomoci stát. Peníze by mohly přijít od Národní sportovní agentury, kterou vede bývalý hokejový brankář a poslanec za hnutí ANO Milan Hnilička, tedy Charvátův stranický kolega. 

„Mám za to, že agentura vznikla právě proto, aby podporovala podobné investiční projekty, jako je ten náš. Právě v následujících měsících bude oznamovat věci, které hodlá podpořit. Pevně věřím, že se dostane i na nás,“ uvedl primátor Pardubic.

Pokud by ze státního rozpočtu přiteklo třeba sto milionů, asi by oprava stadionu prošla zastupitelstvem snadno.

Navíc vedení radnice má podle Charváta ještě jeden bonus, a tím je fakt, že výběrová soutěž na zhotovitele nového stadionu se koná metodou Design&Build. Při ní je vybraná firma zodpovědná za přípravu projektové dokumentace i samotnou stavbu. V tom případě s jasně daným limitem 430 milionů. Tím by se radnice měla vyhnout pozdějšímu růstu ceny za tzv. vícepráce.

Stavební firma si bude upravovat projekt podle sebe

„Vrátíme se do projektového stavu pro územní rozhodnutí, zafixujeme své podmínky do výběrového řízení a necháme firmu doprojektovat podklady a realizovat stavbu,“ dodal Charvát.

Ovšem Karel Haas namítá, že použitá metoda není vhodná a že naopak může stát za tím, že nakonec politici stavbu nespustí.

„Mám obavu, že se během soutěže značně změní samotný projekt. Firma logicky bude hledat místa v projektu, na kterých se bude dát ušetřit, a nám pak vyjde něco jiného, než jsme v listopadu schválili,“ poznamenal Haas.

Kolem opravy stadionu od architekta Karla Řepy tak bude ještě horko, zvláště v atmosféře krajských voleb, které se konají na začátku října.

Jasné nyní je jen to, že opravu, po které volají fanoušci fotbalových Pardubic roky, nezastaví plánované referendum. Jeho stoupenci totiž už nestihnou nasbírat dostatečný počet hlasů pro jeho vyvolání. 

„Zastavila nás koronakrize, nebylo možné ty podpisy posbírat. Máme jich asi 1 800, což také není málo, ale na referendum to nestačí. Budeme se snažit dál upozorňovat na problémy tak velké investice,“ uvedl člen Pirátské strany v Pardubicích Dominik Bečka.