Filmoví příznivci sledují projekci letního kina v Pardubicích.

Filmoví příznivci sledují projekci letního kina v Pardubicích. | foto: Tomáš Kubelka

Pardubické letní kino před prázdninami vysílat nezačne, obtěžovalo by okolí

  • 6
Původně chtěl promotér pardubického letního kina Jan Motyčka letošní bezplatné promítání spustit 14. května. Jenže nezačal a nezačne ani 14. června, ale až o dva týdny později. Úřady totiž nepovolily tak dlouhé porušování nočního klidu v centru města.

„Bohužel jsme narazili na legislativní omezení v podobě povolení produkce po 22. hodině. Proces k jeho získání je poměrně náročný a pouze díky pomoci kolegů z magistrátu se podaří každoročně získat tuto výjimku na celé dva měsíce. Což je mimochodem velice raritní a jiná města nám mohou závidět,“ uvedl zakladatel bezplatného biografu Jan Motyčka.

Jeho slova ostatně potvrzuje i Radek Hejný, starosta druhé městské části, na jehož území se pravidelná prázdninová akce koná. 

„Každé porušování nočního klidu musí povolit vyhláška. A už loni nás lidé z ministerstva vnitra upozorňovali, že není možné noční klid porušovat tak dlouho. Myslím, že dosavadní model dvou promítacích měsíců úplně stačí,“ uvedl starosta Hejný.

Nakonec se tedy bude začínat zcela tradičně, a to v první prázdninový večer. „Vracíme se k tradičnímu, léty osvědčenému modelu a nadcházející ročník kina odstartujeme slavnostně poslední školní den, tedy pátek 28. června ve 21:30 hodin,“ uvedl Motyčka.

„Filmové městečko“ u Labe nevyroste

Ten ovšem musí řešit ještě jeden problém. Původně si vysnil, že areál kina na břehu řeky Labe značně dobuduje. V plánu měl nové pavilony, lepší sedačky a mnoho dalšího. Nechyběl ani přístav na řece. Jenže nic takového mu Útvar hlavního architekta města nepovolil. 

„Bohužel jsme nenašli společnou řeč, nějaké zásadní úpravy dělat nemohu. Těžko tak nějak můžu výrazně zlepšovat zázemí pro diváky,“ postěžoval si Motyčka.

Ovšem třeba starosta Hejný doplňuje, že některé představy pořadatelů už byly přes čáru. 

„Pan Motyčka je velký vizionář a nechce si nechat své plány rozmluvit. Také jsem mu některé věci říkal, snažil jsem se ho brzdit, ale to jde velmi těžko. Myslím, že architekti z magistrátu mají pravdu, není potřeba na louce u Labe budovat filmové městečko,“ uvedl Hejný s tím, že původní plány byly natolik velké, že nyní bude mít Motyčka potíže dát do kupy alespoň zázemí, na které si diváci za roky zvykli. 

„Je to vždy otázka peněz. Sám jsem zvědav, jestli pořadatelé za měsíc vše stihnou,“ dodal starosta s tím, že větší stavební úpravy by na louce nebyly vhodné ani vzhledem k tamní přírodě. „Vůbec bych ochranáře zbytečně nedráždil,“ doplnil.

Sám Motyčka potíže se stavbou areálu přiznává, ale zároveň jedním dechem dodává, že 28. června se jistě začne. „Na začátku června oznámíme program, promítat určitě budeme,“ uvedl Motyčka, který dostal louku nedaleko Polabin do pronájmu minimálně na pět roků.

Ostatně Motyčka už také oznámil jednu z plánovaných premiér, která se odehraje 11. července. 

„Pardubické letní kino bylo zvoleno jako místo slavnostní představení nově zrestaurované verze Spalovače mrtvol. Hrát ji budeme ve čtvrtek 11. července,“ uvedl Motyčka na adresu známého filmu režiséra Juraje Herze s Rudolfem Hrušínským v hlavní roli, který se v roce 1969 točil i v pardubickém krematoriu.