(ilustrační snímek) | foto: Koláž - iDNES.cz

Pilota vojenského letadla někdo oslnil laserem čtyři sta metrů nad Chrudimí

  • 122
Neznámý pachatel ve středu nad Chrudimí ohrozil posádku vojenského letadla laserem. Zelený paprsek namířil na stroj jen pár set metrů nad městem. Riskantní počin neznámého člověka řeší chrudimská policie.

Dosud neznámým laserovým zařízením bylo zasaženo menší dopravní letadlo L-410 z 24. základny dopravního letectva v Praze v Kbelích.

Laserové paprsky značné intenzity zasáhly na několik vteřin pilotní kabinu. Nepříjemným světlem tak byla ohrožena osádka ve složení velitel letadla, druhý pilot a další jeden člověk. V prostoru pro cestující nebyl nikdo.

„Letadlo provádělo cvičný let nad Chrudimí ve výšce 2000 stop (600 metrů) nad mořem. Plánované přistání bylo na letišti v pražských Kbelích. Oznámení jsme na obvodním oddělení přijali krátce po sedmé hodině večer od operačního důstojníka policejního prezídia,“ sdělila mluvčí chrudimské policie Renata Štěpánková. 

Letoun, který byl vůči okolnímu terénu ve výšce 400 metrů, po zasažení dál pokračoval v letu. „Posádka nemusela úkol přerušit, jen se nedívali do zdroje světla, nikdo z posádky nemusel k lékaři. Dokončili cvičný let a vrátili se do Kbel,“ dodal mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Policie zatím neví, odkud přesně laserové paprsky vycházely. Ovšem jak policejní mluvčí potvrdila, přestože městem začaly ihned projíždět policejní hlídky, pátrání bylo neúspěšné.

„Přesné místo jsme nedokázali lokalizovat. Zda šlo o děti, které si hrály například s laserovým ukazovátkem, nevíme. Ovšem v případě dopadení pachatele a prokázání jeho viny mu hrozí odnětí svobody od tří do osmi let,“ potvrdila Renata Štěpánková.

Policisté na Chrudimsku zatím podobný případ laserem zasaženého letadla neřešili. V minulosti řešili jen případ, kdy někdo laserem oslňoval řidiče v autech.

Ministerstvo obrany podobných oslnění u armádních letounů a vrtulníků registruje v počtu jednotek případů za rok. 

„Maximálně deset za rok. Naposledy před středečním případem k podobnému nebezpečnému ozáření posádky vrtulníku z Náměšti nad Oslavou došlo dvakrát v září 2018,“ řekl mluvčí ministerstva.

Piloti převáželi z Prahy do Brna životně důležitý orgán pro transplantaci. Asi pět minut po vzletu je oslnil zelený laser (listopad 2017):

14. listopadu 2017