(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Pohotovost se změní, kraj lékaře přesune na urgentní příjmy nemocnic

  • 3
Ordinace lékařské pohotovosti v Pardubickém kraji, které dosud fungují samostatně, měly se v budoucnu měly stát součástí urgentních příjmů nemocnic. Počítá s tím vedení kraje i ministerstvo zdravotnictví.

Ministerstvo zdravotnictví chce vybudovat novou síť pohotovostních služeb v nemocnicích. Praktičtí lékaři se tak z pohotovostí přesunou na urgentní příjmy nemocnic. Minimálně jedna pohotovost má připadat na jeden okres.

„Praktik by měl být součástí urgentního příjmu nemocnic, které chceme podporovat. Když skutečně přijde pacient, který má nějaký závažnější problém - třeba se uhodil do hlavy - tak ho může rovnou poslat na magnetickou rezonanci,“ řekl tento týden pro Lidové noviny ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch.

Krajský radní, odpovědný za zdravotnictví, Ladislav Valtr uvedl, že už s ministrem o tomto plánu jednal. „Tvorba sítě pohotovostních služeb k záměrům nových urgentních příjmů našich nemocnic dobře zapadá. S prostory pro Lékařskou službu první pomoci samozřejmě v rámci našich nových urgentů v Pardubicích i Ústí nad Orlicí od počátku sami počítáme,“ uvedl Valtr.

V nemocnicích v Litomyšli, Chrudimi a Svitavách se pak podle něj plánují úpravy ambulancí příjmových traktů, které fungování lékařských pohotovostí umožní.

Pohotovosti pro dospělé fungují v areálech nemocnic nebo v jejich blízkosti. Výjimkou jsou Pardubice, kde je ordinace otevřena na Dubině. A zcela odlišná je situace v Hlinsku, kde sice nemocnice není, ale radnice si provozování pohotovosti vymohla, aby lidé nemuseli dojíždět až do Chrudimi.

Pro ordinační doby neexistuje v Pardubickém kraji jednotné schéma. V Pardubicích je lékař na pohotovosti k dispozici každý den do deseti hodin večer, naopak například v Ústí nad Orlicí pohotovost funguje o víkendech a během svátků od devíti do osmnácti hodin.