Kunětická hora má u silnic nové poutače.

Kunětická hora má u silnic nové poutače. | foto: Pardubický kraj

Kunětická hora už není zřícenina, nové poutače u silnic zvou na hrad

  • 17
U důležitých silnic na Pardubicku se objevily celkem tři nové hnědé poutače lákající turisty na nejvyšší kopec v bezprostředním okolí krajského města, Kunětickou horu. Dosud zvaly na zříceninu hradu, nově však nabádají k návštěvě Hradu Kunětická hora.

Firma spravující dopravní značení tři cedule instalovala na třech příjezdových trasách k hradu během úterý.

„Podle našeho názoru není slovo zřícenina pro turisty moc atraktivní a navíc už v případě Kunětické hory není aktuální. Hrad prošel řadou rekonstrukcí, které pokračují také nyní a ke zřícenině už má velmi daleko,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek.

O změnu cedule se snažil hlavně kastelán Kunětické hory Miloš Jiroušek, který se o hrad ve správě Národního památkového ústavu stará již 26 let.

„Některé pokroky nejsou na první pohled vidět, ale přesto jsou velmi důležité. Na hradě už máme veškeré sítě, kanalizaci, pitnou vodu i čističku odpadních vod. Mnoho úprav jsme udělali v paláci, pro správu hradu je do historických zdí vložena nenápadná novostavba jako dům v domě a spoustu dalšího,“ popisuje kastelán.

K přejmenování ze zříceniny na hrad došlo i kvůli tomu, že Kunětická hora je jako hrad zapsaná v ústředním seznamu památek a se změnou souhlasil Národní památkový ústav.

„V minulosti byl třídník typů památkových objektů relativně nekompromisní, v případě Kunětické hory to však typologicky nevadí. Postupně docházelo k zastřešování většiny objektu a dnes to v podstatě už zřícenina není,“ říká Josef Hájek, vedoucí odboru evidence a dokumentace Národního památkového ústavu.

Zastřešování Kunětické hory začalo na přelomu 19. a 20. století, kdy šlechta dostavovala objekty pro pořádání slavných parforsních honů na Pardubicku.

Národní památkový ústav navrhoval zapsat Kunětickou horu jako hrad již v minulosti, ale vládní vyhláška to neakceptovala a v roce 2001 Kunětickou horu označila jako zříceninu.

Hrad Kunětiická hora u Pardubic

Hrad Kunětiická hora u Pardubic

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz