Kamiony drtí jediné lázeňské město v Pardubickém kraji. 4.3. 2018

Kamiony drtí jediné lázeňské město v Pardubickém kraji. 4.3. 2018 | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Kamiony neprojedou k D11 přes Lázně Bohdaneč, opravuje se křižovatka

  • 7
Od středy do neděle si nejen lázeňští hosté Lázní Bohdaneč vyzkoušejí, jaké to je, když městem neproudí kamiony. Začne se totiž opravovat kruhová křižovatka na náměstí a silnice I/36, která slouží jako přivaděč k dálnici D11, bude uzavřená.

„Je třeba opravit středový prstenec z drobné dlažby, který bude nahrazen železobetonem. Zároveň budou obnoveny asfaltové vrstvy z kruhového objezdu dvacet metrů za kruhovou křižovatku ze všech výjezdů,“ řekl Bohumil Salaba z krajského odboru dopravy.

Od středy do neděle budou osobní auta, MHD a vozidla Integrovaného záchranného systému jezdit objízdnou trasou po místních ulicích, řidiči nákladních aut dojedou z dálnice do Rohovládovy Bělé a odtud budou muset pokračovat po silnicích nižších tříd přes Vlčí Habřinu do Přelouče a dále pak do Pardubic.

O víkendu se pak dočasně změní také zastávky MHD na náměstí. Lidé budou nastupovat a vystupovat u sokolovny.

„V jednu chvíli by stavbou neprojely naše dlouhé trolejbusy. Proto jsme na naši nejstarší trolejbusovou linku nasadili mimořádně autobusy,“ řekl ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Vodotrysk uprostřed kruhové křižovatky zůstane zachován.

„Nic se nemění, jen kolem středu už si silnice zasloužila opravit. Původní povrch byl z kostek a měli jsme zkušenost, že se některé pod tíhou těžké nákladní dopravy uvolňovaly,“ řekl starosta Lázní Bohdaneč Vladimír Šebek.

Silnice přejde do nižší kategorie, kraj omezí vjezd kamionů

Oprava vysloužilého kruhového objezdu je jednou z podmínek, aby vozovku mohl převzít do své správy Pardubický kraj a ponížit ji na silnici nižší kategorie, na níž se už může objevit značka znemožňující vjezd kamionům.

Pardubický kraj už podepsal s Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD) darovací smlouvu na převod silnice I/36 do majetku kraje. Získat by měl úsek od exitu Chýšť po mimoúrovňovou křižovatku Globus. Řidiči si cestu z Prahy po dálnici D11 do Pardubic zkracují právě tudy.

„Naším hlavním cílem je zklidnění dopravy v obcích Voleč, Rohovládova Bělá, Bukovka a Lázně Bohdaneč, které jsou zatíženy nákladní kamionovou dopravou,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš (ODS).

Krajští silničáři 18 kilometrů dlouhý úsek podle dohody s ŘSD během tří až pěti let opraví. Chystají asi dvacítku projektů za 246 milionů korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Patří mezi ně například položení takzvaného tichého krytu, který v obcích na trase sníží hlučnost jedoucích aut, v některých místech vzniknou přechody nebo zpomalující dopravní prvky.

Kraj proto naléhá na co nejrychlejší převod silnice do svého vlastnictví. Nejvíce trpí těžkou tranzitní dopravou Lázně Bohdaneč. Kamiony projíždějí městem v blízkosti lázeňského areálu, po převodu silnice na kraj by mohl být zakázán vjezd vozidel nad 12 tun.

Od 10. do 14. dubna bude v Lázních Bohdaneč zavřená kruhová křižovatka na náměstí (červeně). Objízdná trasa z Pardubic k D11 vede přes Přelouč a Rohovládovu Bělou (zeleně), nebo rovnou po Hradubické I/37 na Opatovice nad Labem a D35 (modře).

Od 10. do 14. dubna bude v Lázních Bohdaneč zavřená kruhová křižovatka na náměstí (červeně). Objízdná trasa z Pardubic k D11 vede přes Přelouč a Rohovládovu Bělou (zeleně), nebo rovnou po Hradubické I/37 na Opatovice nad Labem a D35 (modře).

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz