Hlavní líčení s obžalovanou Marií Kramaříkovou, která je obviněná z vraždy.

Hlavní líčení s obžalovanou Marií Kramaříkovou, která je obviněná z vraždy. | foto: iDNES.cz

Druhem pomočená žena dostala trest za zabití, žalobkyně ustoupila

  • 25
Krajský soud poslal do vězení Marii Kramaříkovou, která bodnutím usmrtila svého druha, jenž ji soustavně a brutálně týral. Zaútočila, když ji pomočil. Podle soudu se ale nedopustila vraždy jak zněla původní kvalifikace, nýbrž zabití.

Kramaříková za zabití svého druha dostala šest let. Kvůli tomu, že jej už v minulosti jednou napadla a dostala tříletou podmínku, si nakonec ve věznici s ostrahou odsedí devět let.

„Strašně toho lituju. Byl krutej a já to nevydržela,“ uvedla žena.

Státní zástupkyně se proti verdiktu neodvolala. Obžalovaná si ponechala lhůtu na odvolání a požadovala propuštění z vazební věznice, kde se od loňského října nachází. Soud jí však vzhledem k jejím neutěšeným sociálním poměrům nevyhověl.

Soud přihlédl k tomu, v jakých bídných podmínkách žena se svým druhem žila a co od něj musela vytrpět, jak ostatně uvedli všichni vyslechnutí svědci.

Důležité slovo měla u hlavního líčení soudní znalkyně z oboru psychologie. Na její popud nastal v případu zvrat, když státní zástupkyně Lenka Faltusová přehodnotila právní kvalifikaci zločinu z vraždy na zabití.

„Ze strany poškozeného docházelo na obžalované ke krutému týrání a značnému domácímu násilí. Žena nemá agresivitu ve své osobnostní struktuře. To mě přesvědčilo o překvalifikování jejího zločinu,“ řekla Faltusová.

Soudce: Vinu nese i stát

„Svůj podíl na jednání Kramaříkové mají i statní orgány, které byly obeznámeny s její situací, kdy žádala, aby byl její přítel z domácnosti vykázán,“ uvedl v odůvodnění soudce Roman Drahný.

Jak dále uvedla žalobkyně ve své závěrečné řeči, Kramaříková vedla útok v důsledku jednání svého druha. „Oběť domácího násilí není schopna ovlivnit svůj útok, k činu se doznala a u soudu projevila upřímnou lítost,“ vyzdvihla ve své řeči Faltusová.

Za zabití tedy Kramaříkové hrozil trest tři až deset let oproti původním až osmnácti letům za vraždu. „Chtěla bych poděkovat, hlavně vám,“ obrátila se pak ke státní zástupkyni. 

Změnu sazby uvítala i obhájkyně Blanka Dušková. „Za tuto změnu také děkuji. Bylo třeba vyhodnotit, že se druh k mé klientce choval nelidsky jako ke zvířeti,“ uvedla v závěrečné řeči Dušková.

Kramaříkovou označila za typickou oběť domácího násilí, která nedokáže odejít ze vztahu, i když se dovolávala pomoci a deklarovala odejít.

„Je časté, že když oběť nemá fyzické ani psychické síly odejít, zaútočí. Zde bylo spouštěcím mechanismem pomočení. A to vedlo ke zkratu a tomu, že vzala nůž a bodla,“ řekla Dušková.

Loni v říjnu Kramaříková zrovna v domě v Krasíkově na Orlickoústecku  krájela houby do polévky, když ji její druh jako obvykle urážel a nakonec ji i pomočil. To už žena neunesla a zabila jej.

,