Výchovný ústav a dětský domov Králíky

Výchovný ústav a dětský domov Králíky | foto: Výchovný ústav

V Králíkách vznikne domov pro běžence, kteří chtějí v ČR zůstat

  • 67
Žadatelé o azyl najdou příští rok útočiště v prostorách bývalého Výchovného ústavu a dětského domova v Králíkách. Vláda sem umístí migranty, kteří chtějí získat pobyt na území České republiky a splňují mezinárodní statut uprchlíka.

Zaznělo to na úterním setkání zástupců ministerstva se zastupiteli a starosty Králík a okolních obcí.

„Ministerstvo projevilo o budovu zájem a chystá se ji přizpůsobit pro činnost azylového centra. Mělo by to být záložní zařízení, které by bylo využito až poté, co budou všechna ostatní fungující obsazená,“ uvedla starostka Králík Jana Ponocná.

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický sdělil, že ubytování v Králíkách najdou od března příštího roku ti běženci, kteří jsou na našem území v souladu se zákony. „Má to být pobytové centrum jen pro legální uprchlíky, kteří splňují podmínky mezinárodní ochrany,“ řekl Netolický.

Domov v Králíkách „vyhrál“ mezi desítkami objektů

Přestože starostové i hejtman dostali od ministerstva vnitra ubezpečení, že se jedná o definitivní rozhodnutí, samo ministerstvo na otázku, zda se již rozhodlo přetvořit bývalý ústav na azylové zařízení, odpovědělo vyhýbavě.

„Máme databázi vytipovaných objektů včetně nabídek od ostatních resortů či samosprávy. V tuto chvíli zvažujeme možné využití těchto objektů, a to především s ohledem na jejich stav a finanční náročnost spojenou s jejich zprovozněním,“ sdělila Gabriela Vaňková z oddělení komunikace ministerstva.

Podle informací MF DNES však už je skutečně rozhodnuto a z původně vytipovaných 87 objektů jich do užšího výběru prošlo devatenáct, z nichž nakonec zbyly pouhé dva. Jeden z nich je právě bývalý ústav dětského domova v Králíkách.

Pobytové centrum by mohlo být připravené v březnu příštího roku, jeho kapacita by byla sto až sto dvacet lidí. A zaměstnávat by mělo dalších asi padesát lidí.

Účastníci jednání s ministerstvem se přitom netají tím, že z rozhodnutí nemají radost. „Chápu ovšem, že vláda má svoje problémy, které musí nějak řešit, a tahle budova patří státu,“ řekla starostka Ponocná.

Hejtman Netolický dodal, že azylový domov může přesto přinést městu komplikace například ve speciálních třídách nebo dostatečné lékařské péči.

„Zvedla se kolem toho debata na téma školství, má-li fungovat integrace, musí děti chodit do školy. Stejně tak je tu nedostatek lékařů, když nejsou ani pro běžné občany v dostatečném počtu, navíc budou problémy i s jazykovou bariérou,“ řekl hejtman.

Na rozhodnutí o udělení azylu čekají uprchlíci obvykle šest až dvanáct měsíců. Předtím musí projít takzvaným přijímacím střediskem v Zastávce u Brna a na letišti Václava Havla v Praze, kde je čeká také identifikační kontrola.

Netolický proto dodal, že bude chtít, aby byla splněna bezpečnostní a další opatření související s uprchlickým centrem. Králíky by měly požadovat kamerový systém v objektu, 24 hodin ostrahy, oplocení areálu a bránu s kontrolou osob a také vznik městského kamerového systému s návazností na pult centralizované ochrany.

Dětský ústav skončil po útoku na vychovatele

Ústav v Králíkách byl zrušen na konci loňského roku po kontrolách ministerstva školství a České školní inspekce. Ty začaly poté, co dva mladíci v březnu 2014 brutálně napadli vychovatele a vychovatelku.

Bývalý Výchovný ústav, dětský domov se školou, základní škola a školní jídelna sídlil v několikapatrové budově se dvěma křídly.

Kromě pokojů jsou v ní společenské místnosti a nově vybavená kuchyň. Objekt je v dobrém stavu, i když by byla nutná jeho modernizace a úpravy a rovněž provozní náklady by byly značné.

Králíky před časem požádaly o převod budovy do vlastnictví města. Společně s místním podnikatelem ji chtěly přeměnit na byty.

,