Policejní hlídky téměř tři dny pročesávaly lesy pod Králickým Sněžníkem, kam se zatoulal senior z Králík. | foto: Policie ČR

Policisté tři dny hledali seniora, našel ho vrtulník pod Sněžníkem

  • 16
Policie odvolala pátrání po šestasedmdesátiletém muži z Králík, který v úterý večer odjel svým autem a domů už se nevrátil. Až po téměř třech dnech našel havarované auto policejní psovod, muž byl v bezvědomí v hlubokých lesích pod Sněžníkem.

Velká pátrací akce, do které byli kromě horské služby zapojeni policisté z Pardubicka, Olomoucka, Královéhradecka a také Polska, byla spuštěna v úterý po šesté hodině večer. 

Muž trpící stařeckou demencí odjel ze svého bydliště v Králíkách s modrou felicií, aniž by o tom někomu dal vědět. Policisté začali hned pročesávat velkou oblast od Šerlichu, Orlického Záhoří, přes Mladkov, Králíky, Dolní Moravu až po Hanušovice.

„Neměli jsme tušení, kam pohřešovaný mohl jet. Z důvodu klimatických podmínek bylo pátrání po třetí hodině ráno přerušeno a pokračovalo od časných ranních hodin ve středu,“ sdělila policejní mluvčí Dita Holečková.

Pátrání se v hornaté krajině soustředilo na odlehlé lesní cesty. Ani ve středu, kdy se do akce zapojil vrtulník s termovizí, však nebyli policisté úspěšní. 

Psovod našel havarované auto bez muže

Štěstí měl až policejní psovod ve čtvrtek dopoledne, kdy havarované auto sjeté z nezpevněné komunikace v lese našel cestou na Králický Sněžník. Po řidičovi však nebylo nikde ani památky. Začalo se bojovat o čas.

„Všechny hlídky se sjely k vozidlu a začaly muže v okolí auta hledat. Zhruba za hodinu hlásila policejní letka nález ležícího muže v těžce přístupném terénu,“ uvedla policejní mluvčí.

Muž se nacházel uprostřed hlubokých lesů pod Malým Sněžníkem, kde ho lokalizoval vrtulník.

„Byl v bezvědomí a silně podchlazený. Policisté s horskou službou nalezeného muže snesli v ochranném vaku na místo, na které mohl dosednout záchranářský vrtulník. Pohřešovaného jsme předali záchranářům, kteří po dalších nezbytných úkonech muže naložili do vrtulníku a transportovali do nemocnice,“ dodala k úspěšné pátrací akci Holečková.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz