Slovenská firma Axcode požaduje od kraje peníze jako náhradu ušlého zisku. Ilustrační foto

Slovenská firma Axcode požaduje od kraje peníze jako náhradu ušlého zisku. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kraj čelí žalobám. U soutěží ho zajímají víc razítka, než cena

  • 0
Pardubický kraj čelí žalobám slovenské společnosti Axcode za ušlý zisk. Té se nelíbí, že jí komise vyřadila ze soutěže, ačkoliv měla nejnižší cenu.

Přestože celý případ začal už v roce 2010, poslední žaloba padla letos v březnu. A jde stále o totéž: kraj v roce 2010 vyhlásil soutěž na zpracování takzvané studie proveditelnosti a společnost Axcode byla ze soutěže vyřazena, přestože nabízela nejnižší cenu.

„Důvodem bylo, že nesplnila kvalifikační předpoklady pro plnění veřejné zakázky, neboť nedisponovala certifikátem kvality ISO 9001, který kraj vyžadoval,“ uvedl mluvčí kraje Jakub Rychtecký. Certifikát ISO 9001 je potvrzení, že společnost je schopna odvádět svou práci ve stanovené kvalitě.

Axcode přitom poukazuje, že požadovaný certifikát jeho nabídka obsahovala ve formě subdodávky. Jinými slovy, sama společnost ho nemá, ale bude ho mít její subdodavatel.

„Navíc obecné prokazovaní certifikací ISO bylo zrušeno v zákoně o veřejných zakázkách v roce 2012 právě proto, že bylo zneužíváno zadavateli pro omezení volné soutěže,“ uvedl jednatel Axcode Slavomír Hrinko.

Ten zároveň poukazuje na to, že Axcode je malá rodinná firma, a certifikaci proto nepotřebuje. Navíc v minulosti vyhrála soutěž například v Královéhradeckém kraji, kde se jim podařilo při auditu hradecké záchranky odhalit trestnou činnost.

„Na základě tohoto auditu zastupitelstvo kraje nechalo prověřit problematiku zadávání veřejných zakázek u záchranky kontrolním výborem, který nalezl obdobná pochybení. V důsledku toho pak rada kraje schválila návrh na podání trestního oznámení,“ potvrdila královéhradecká krajská mluvčí Martina Götzová.

Ředitel záchranky Ladislav Žabka následně dostal letos v únoru u hradeckého soudu zatím nepravomocně dvouletou podmínku a padesátitisícovou pokutu.

První rozsudek v neprospěch kraje smetl odvolací soud

Axcode se proto proti svému vyřazení obrátil na soud s žalobou o náhradu ušlého zisku. Suma přitom není nijak horentní, jde o necelých sto tisíc korun.

Slovenská poradenská firma nejprve po dlouhých soudních peripetiích vyhrála a soud jí náhradu zisku přiznal. Vzápětí ale letos v červnu odvolací krajský soud rozsudek zrušil a dal za pravdu kraji. Mezitím už společnost Axcode podala další obdobnou žalobu.

„Celkem jsme se účastnili čtyř soutěží, u dvou z nich jsme nabízeli nejnižší cenu, proto dvě samostatné žaloby,“ dodal Hrinko. „Právník příslušného odboru se domnívá, že okresní soud, u kterého byla žaloba podána, rozhodne ve skutkově obdobném případě stejně jako u prvního případu,“ dodal Rychtecký.

Není to přitom první případ, kdy se některým účastníkům soutěže nelíbí, že byli vyřazeni i s nejnižší nabízenou cenou. Loni kraj vyřadil ze soutěže na opravu silnice do Poličky společnost PB SCOM, která nabídla, že silnici postaví jen za polovinu z projektované částky sedmdesáti milionů korun.

„Hodnotící komise konstatovala, že za tuto cenu není možné danou stavební akci provést v řádné kvalitě a péči a s plněním všech technických požadavků,“ uvedl tehdy mluvčí kraje Jakub Rychtecký.