ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

V kraji přibude pět očkovacích center, stále však není dostatek vakcín

  • 6
V Pardubickém kraji by mělo v květnu začít vedle třinácti dosavadních očkovacích center fungovat pět nových. Na dvou místech v Pardubicích, v Chrudimi, České Třebové a v Hlinsku.

Zatímco na očkování v Pardubicích lidé z prioritních skupin musí několik dní čekat, v Moravské Třebové, Luži či ve Vysokém Mýtě mohou jít na řadu v podstatě okamžitě.

Vedení Pardubického kraje se proto rozhodlo uvolnit tlak na očkovací centrum v budově bývalé Reálky tím, že v Pardubicích v květnu otevře dvě další místa pro vakcinaci.

Obě centra budou fungovat kousek od sebe na Masarykově náměstí, jedno najdou lidé v poliklinice Kolf a druhé v paláci Magnum na třídě Míru. „Na poliklinice je poměrně hodně ambulancí a především dobrá dostupnost MHD a možnost parkování,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Nová očkovací centra vzniknou také v soukromých zařízeních v Hlinsku, České Třebové a v Chrudimi. „Od 1. května budeme registrovat dalších pět očkovacích míst, která byla vybrána proto, aby bylo rozmístění po kraji rovnoměrné a abychom posílili okresy, které jsou přetížené,“ uvedla náměstkyně hejtmana Michaela Matoušková (STAN).

Společně s praktickými lékaři by tak kraj podle radních mohl očkovat rychlostí až devět tisíc vakcín za den. Současná rychlost očkování v Pardubickém kraji se pohybuje kolem dvou tisíc za den a ani v dubnu se nebude pravděpodobně nijak výrazně zvyšovat. 

Stejně jako v celé zemi jsou totiž dodávky vakcín podstatně nižší, než vláda původně slibovala. I přesto je zde patrný jistý posun k lepšímu. Zatímco před týdnem přišlo do kraje 11 500 dávek vakcíny, tento týden jich má být přes 18 tisíc.

Pro praktiky je vakcíny stále málo

Očkování v kraji

Celkem vykázaných očkování: 81 286

Počet dávek vakcín k 5. 4.:
Pfizer                       63 990
Moderna                  10 900
AstraZeneca            13 600
Celkem                    88 490 

Očkovací centra: Pardubice, Svitavy, Ústí nad Orlicí, Chrudim, Litomyšl, Seč a dále v Brandýse nad Orlicí, Jevíčku, Vysokém Mýtě, Žamberku, Moravské Třebové, v Rybitví a v Luži. 

Pro pacienty, kteří čekají na očkování od svého praktického lékaře, se nic zásadního nezmění. Vakcíny AstraZeneca, kterou lékaři používají, je méně než málo. V tomto týdnu je to pro více než 200 ordinací 700 dávek. 

Dále praktici obdrží už jen 1 300 dávek vakcíny Moderna, kterou kraj lékařům původně nechtěl dát s vysvětlením, že to podmínky výrobce neumožňují. To ministerstvo zdravotnictví odmítlo a vedení kraje po důrazných protestech lékařů před čtrnácti dny nakonec změnilo názor.

I když je vakcíny málo, přesto se podle hejtmana může stát, že už příští týden nebude v některých centrech koho očkovat. Dojdou tam totiž zájemci z kategorie 70 plus.

„Už se blížíme okamžiku, kdy fronta například v Litomyšli a ve Svitavách skončí a budeme řešit, koho očkovat, pokud nám neotevřou další skupiny obyvatel a lidé z Pardubic nebudou chtít přejíždět jinam,“ řekl Netolický.

„Stát dosud nerozhodl, kdy přijdou na řadu lidé nad 65 let. Teprve počítá a zvažuje. Myslím si, že to mělo být dávno určeno. Je to zcela nepřipravené, ztěžuje nám to práci v kraji, těžko se na to reaguje,“ řekla Matoušková.

Kraj si navíc dlouhodobě stěžuje, že dostává společně s Ústeckým a Středočeským krajem méně vakcín na počet obyvatel než jiné regiony.