ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V sanatoriu v Holicích je 102 lidí nakažených covidem, klienti i zaměstnanci

  • 53
V soukromém Sanatoriu Topas v Holicích na Pardubicku je 102 nakažených covidem-19, průběh onemocnění je u všech spíše mírný. Jde o klienty i zaměstnance sanatoria. Řekl to hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, potvrdil tak informaci České televize.

Majitel sanatoria se odmítl vyjádřit. „Bez komentáře,“ řekl na dotaz ČTK majitel sanatoria Alexander Kučera a zavěsil.

První nakažení byli v zařízení potvrzeni ve čtvrtek 10. září, začalo plošné testování a během víkendu jejich počty vzrostly na 102. Hasiči budou celé zařízení dezinfikovat.

„Zatím nebyla u žádného z indikovaných nutná hospitalizace, průběh choroby je spíše mírný. Zařízení je poměrně izolované od veřejnosti, takže nehrozí šíření do okolí. Od 3. září tam byly už zakázány návštěvy, režim se v tomto smyslu nemění,“ řekl Netolický.

Podobný scénář šíření

Podle jeho informací se nákaza v sanatoriu rozšířila při muzikoterapii, které se klienti účastnili. „Nelze s jistotou říci, že nákazu přinesli ti, kteří muzikoterapii prováděli. Když klienti zpívali, pravděpodobně v uzavřeném prostoru, tak se nákaza rozšířila,“ upřesnil.

Koronavirus zamořil úpický domov seniorů, zavléct ho tam mohli terapeuti

Podobně se nákaza rozšířila zřejmě také v soukromém domově důchodců Beránek v Úpici na Trutnovsku v Královéhradeckém kraji. Zdrojem nákazy v Úpici byla podle hygieniků pravděpodobně návštěva dvou muzikoterapeutů na konci srpna. 

Onemocnění hygienici zjistili nejprve u nich a v dalších dnech u klientů a pracovníků domova. Postupně se nákaza rozšířila také do škol. Ve čtvrtek 10. září bylo v domově v Úpici 45 případů, z toho bylo 31 klientů a 14 zaměstnanců.

Pardubický kraj nabídl městu z krajských hmotných rezerv osobní ochranné prostředky a pomůcky. „Zařízení funguje, o klienty je postaráno,“ ubezpečil hejtman. Všem, kteří přišli do kontaktu s nakaženými, byla nařízena karanténa. 

Nakažených v humpoleckém domově důchodců přibývá, pomoci by mohla armáda

Podle Netolického zatím nebylo nutné povolat k výpomoci v sanatoriu armádu.„Je to soukromé zařízení, je to na zodpovědnosti zřizovatele. Zatím nemám informace, že by měla být armáda povolána,“ řekl šéf Pardubického kraje.

Sanatorium Topas v Holicích je domov se zvláštním režimem specializovaný na osoby s chronickým duševním onemocněním. Cílovou skupinou jsou osoby s různým typem organické duševní poruchy, s Alzheimerovou chorobou a různými typy demencí, jejichž situace vyžaduje pomoc jiné osoby.

Ubytování klientů je v jednolůžkových, dvoulůžkových a třílůžkových pokojích s vlastním sociálním zařízením. Celková kapacita je 185 lůžek, uvádí se na webu sanatoria.

Aktuálně je v kraji podle nedělních podvečerních dat místní hygienické stanice nemocných 618 lidí, nejvíce, 247, v okrese Pardubice. Na Svitavsku bylo aktivních případů 172, na Chrudimsku 111 a na Orlickoústecku 88. Vyléčených z nákazy bylo k dnešku v kraji 687 a 13 lidí v souvislosti s koronavirem v regionu zemřelo.

,