Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zrychlení na 200 km/h z koridoru odstraní přejezdy, nahradí je nadjezdy

  9:55
Celkem jedenáct železničních přejezdů by mělo do deseti let zmizet z hlavní koridorové trati mezi Pardubicemi a Chocní. Správa železnic kvůli zvýšení rychlosti vlaků na 200 km/h projednává s obcemi podobu budoucích nadjezdů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Policie ČR

Cesta vlakem mezi Pardubicemi a Chocní bude jednou o zhruba tři minuty rychlejší, než je dnes. Železničáři tento dlouhý a rovný úsek s pouhými dvěma oblouky vytipovali pro zavedení dvousetkilometrové rychlosti. Maximální rychlostí se cestující v soupravách s naklápěcí skříní svezou na bezmála třiceti kilometrech nejdříve v roce 2031.

Jako první má přijít na řadu 15,5 kilometru dlouhý úsek mezi Chocní a Uherskem. Původně se s modernizací v tomto úseku, který kromě zrušení všech železničních přejezdů zahrnuje nové zabezpečovací zařízení, trakční vedení, výměnu železničního svršku a vznik nových nástupišť vlakových zastávek, mělo začít už letos.

Kvůli modernizaci železničního uzlu Pardubice, přestavbě původní trati mezi Brandýsem a Ústím nad Orlicí a z toho vyplývající výlukové činnosti Správa železnic (SŽ) odsunula téměř třímiliardovou investici na rok 2026. Přednost dostane i modernizace alternativní trasy přes Vysočinu, která má skončit v roce 2025.

Neznamená to však, že přípravy neprobíhají. Železničáři už například mají zpracován záměr projektu na odstranění pěti přejezdů. Nejdál je příprava velkého nadjezdu v Uhersku v sousedství budované dálnice D35 jako náhrady pětikolejného přejezdu s délkou 29 metrů, který patří na hlavní trati z Prahy na Moravu k rekordmanům.

„Pracuje se na dokumentaci pro územní řízení, hotová by měla být ve druhé polovině tohoto roku. V současné době probíhá zpracování dokumentace pro územní rozhodnutí. Pokud vše půjde podle plánu, získání stanovisek předpokládáme v polovině příštího roku,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Friebová k 295 metrů dlouhému prefabrikovanému mostu překonávajícímu trať, polní cestu, řeku Loučnou i její zátopové území. 

Přípravu nadjezdu nakonec nezbrzdí ani EIA. Krajský úřad již rozhodl, že stavba nebude mít významný vliv na životní prostředí, a nebude tak podle zákona posuzována.

Náročná investice, jejíž odhadované náklady dosahují 475 milionů, počítá se zrušením i nedalekého polního přejezdu. Za tímto účelem je navržena nová přístupová polní cesta podél trati. Chodci překonají trať přes stávající pěší lávku ve stanici Uhersko, která bude doplněna bezbariérovými chodníky.

Nový nadjezd nad tratí má vzniknout i v nedaleké Radhošti. Technické řešení zde však definitivní tečku ještě nemá. S navrženou podobou mostu, respektive místem, se kterým projektanti přišli, obec se dvěma přejezdy nesouhlasí. SŽ by přemostění kolejí nejraději viděla na volných pozemcích mezi Radhoští a Sedlíšťkou.

„Toto řešení preferuje Správa železnic i Správa a údržba silnic Pardubického kraje, pro kterou je důležité hlavně ekonomické hledisko. My s tím nesouhlasíme. Nadjezd jako náhradu dvou našich přejezdů navrhujeme umístit ve východní části obce, aby navazující přeložka byla zároveň obchvatem Radhoště směrem na Stradouň,“ řekl starosta obce Dušan Tesař k variantě, která by mimo obec odvedla tranzitní dopravu z krajské silnice II/305, spojující Skuteč s Borohrádkem. 

Přejezdy, které skončí

  • P4893 (Dobříkov)
  • P4894 (Radhošť)
  • P4895 (Sedlíšťka)
  • P4896, P4897 (Uhersko)
  • P4898, P4899 (Turov)
  • P4900 (Čeradice)
  • P4901 (Slepotice)
  • P4902 (Zminný)
  • P4903 (Pardubice-Dašická)

K jakému řešení se železničáři nakonec přikloní, by mělo být jasnější po zpracování vlivu stavby na okolní prostředí. „Souhlasili jsme, aby se zahájila velká EIA na posouzení obou variant. Radhošť a Sedlíšťka vždycky budou patřit k sobě. Nechceme, aby nás rozdělovalo betonové monstrum. Na části pozemků navíc plánujeme výstavbu rodinných domů,“ dodal Tesař.

Starousedlíci bydlící za kolejemi o spojení s obcí po zrušení přejezdů nepřijdou. Studie počítá s vybudováním podchodu pro pěší, a to i v Sedlíšťce.

Nejmenší problém mají železničáři v Dobříkově, kde se dráha kříží se silnicí na Zámrsk mimo zástavbu. „Snažíme se s projektanty komunikovat rychle. Stavba mostu je pro nás stěžejní jak z hlediska bezpečnosti, tak návaznosti na pracovní příležitosti a školy ve Vysokém Mýtě, kde delší trasa přes Sruby není tak komfortní jako přes Zámrsk a silnici I/35,“ sdělil místostarosta Dobříkova Aleš Sloup.

„Projektanti navrhovali most o jednom poli v kombinaci s vysokými náspy. Podařilo se nám vybojovat 96 metrů dlouhý most. Z estetických důvodů půjde o štíhlou moderní konstrukci mostu, aby stavba v rovinatém terénu nijak nerušila,“ dodal místostarosta, který je zároveň projektantem silničních staveb.

Práce na zrychlení sousedního úseku mezi Pardubicemi a Uherskem tak daleko nejsou. Jisté je, že zmizí čtyři přejezdy mezi Moravany a Turovem, kde se počítá s vybudováním jednoho nadjezdu. Blíž k Pardubicím zanikne polní přejezd u obce Zminný.

„Zavedení rychlosti 200 km/h v úseku Uhersko – Pardubice aktuálně předpokládáme v roce 2031. V této fázi přípravy se ovšem jedná o odhad. Nejdražší kapitolou totiž bude frekventovaný přejezd v Pardubicích na Dašické. Jeho zrušení má být nahrazeno přemostěním mezi Dašickou ulicí a ulicí Průmyslovou v těsné blízkosti Larischovy vily, se kterým roky počítá územní plán. V současné době se připravují zadávací podmínky pro zpracování záměru projektu. který je závislý na mnoha faktorech a koordinovaných stavbách,“ uvedla Friebová.

  • Nejčtenější

Mrtvolu vařili tři hodiny. „Byly to čtyři kýble kostí a čtyři tkání,“ řekl muž

15. dubna 2024  6:30,  aktualizováno  16:15

Dva muži, kteří dnes předstoupili před Krajský soud v Hradci Králové, odmítli obvinění z vraždy...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Cyklista u Chocně zemřel na lesním trailu, jeho tělo leželo u jedné z překážek

15. dubna 2024  17:14

Lesní cyklookruh u Chocně na Orlickoústecku se stal o víkendu osudným pětatřicetiletému cyklistovi....

Pardubice - Třinec 1:2. Obhájci se vezou na vítězné vlně, znovu zářil Kacetl

16. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:35

Třinečtí hokejisté navázali na povedené výsledky z posledních zápasů a úspěšně vstoupili i do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

Miliardový projekt Dukla sportovní startuje, začne přestavbou staré haly

23. dubna 2024  15:12

Má to být jeden z největších investičních projektů v historii města. Pardubice chtějí vybudovat na...

Finále hokejové extraligy graduje, pardubické náměstí se ve středu opět zaplní

23. dubna 2024  11:26

Ve středu večer se rozhodne, který tým získá letos první mečbol ve finále hokejové extraligy....

Rychlá hra se Pardubicím vyplatila. Ale jen jednou. Ještě nekončíme, varuje Švrdlík

23. dubna 2024  11:22

Proti favorizovanému soku z Ústí nad Labem, který má na své straně převahu talentu, hráli navíc v...

Pardubice stojí za Zadinou: Ale rozumíme, že lidi nesouhlasí s formou

23. dubna 2024  7:59

Hodně lidí si díky Marku Zadinovi s chutí pustí středeční pátý duel finále. Lačnící po další krvi...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...