Houslista Leoš Čepický (vlevo) si zahrál ve středu večer v Litomyšli pro něj...

Houslista Leoš Čepický (vlevo) si zahrál ve středu večer v Litomyšli pro něj osobně i pro návštěvníky koncertu nečekaně s violistou Janem Pěruškou a Komorním orchestrem Jaroslava Kociana. | foto: Jaroslav Hubený, MF DNES

Virtuos z publika zachránil po indispozici houslisty koncert v Litomyšli

  • 11
Když střídá na poslední chvíli před sportovním zápasem původně nahlášeného hráče náhradník, není to nic výjimečného. U houslových virtuosů před koncertem je to jiné a zažili to ve středu večer diváci ve zcela zaplněném litomyšlském kostele Povýšení sv. Kříže.

Probíhal tam jeden z koncertů cyklu Setkání přátel komorní hudby a interpretačních kurzů. Kuriózní situace nastala při třetím z celkem desítky koncertů, kdy jednoho z nejlepších českých houslistů Čeňka Pavlíka pro náhlou indispozici zastoupil stejně vynikající Leoš Čepický, který měl být jen jedním z mnoha diváků. 

Místo pouhého poslechu se představil jako bravurní sólista v Mozartově Koncertantní symfonii Es dur pro housle a violu. 

Čeněk Pavlík a Leoš Čepický

Třiašedesátiletý houslový virtuos Čeněk Pavlík má za sebou pražskou konzervatoř i HAMU. Jako sólista a později i člen Guarneri Trio Prague vystupoval téměř v šedesáti zemích světa na více než třech tisících koncertů. Příležitostně vyučuje na krátkodobých kurzech v několika zemích, včetně litomyšlských letních setkání.

O deset let mladší houslový virtuos Leoš Čepický je absolventem Konzervatoře v Pardubicích, v době studia na HAMU se stal primáriem Wihanova kvarteta, jehož členem je dodnes. Muzikantská rodina se nezapře – na housle hraje i dcera Leoše Čepického a všichni se pak sjíždějí v létě do Litomyšle na Setkání přátel komorní hudby. Vyučuje však nejen na těchto kursech, ale především na HAMU, kde je vedoucím strunné katedry.

Oba umělce spojuje i to, že svoji hvězdnou dráhu začali v mládí úspěchem na mezinárodní Kocianově houslové soutěži v Ústí nad Orlicí.

„O tom, že bych měl kolegu nahradit, jsem se dozvěděl deset minut před koncertem. Nejdřív jsem mu jel pro léky a pak se mě zeptal, jestli to mohu odehrát já, tak jsem si šel pro housle. Tuto skladbu jsem sice před několika lety hrál, ale v sextetu,“ řekl Leoš Čepický.

Veliký aplaus po provedení skladby společně s violistou Janem Pěruškou a Komorním orchestrem J. Kociana potvrdil, že hru „z listu“ zvládl sólista perfektně, což ostatně dosvědčila řada gratulací od diváků Leoši Čepickému po skončení celého koncertu.

Tedy ve chvíli, kdy se také dozvěděl dobrou zprávu, že Čeněk Pavlík je už lékaři vyšetřen a nemusí být hospitalizován.

Cyklus koncertů klasické hudby pokračuje každý den a končí úterním závěrečným koncertem účastníků a středečním večerem na téma humoru v hudbě.