Andrej Babiš i čerstvý poslanec Jan Řehounek mohou být spokojeni, jejich hnutí bude podle ostatních stran i favoritem komunálních voleb v Pardubicích.

Andrej Babiš i čerstvý poslanec Jan Řehounek mohou být spokojeni, jejich hnutí bude podle ostatních stran i favoritem komunálních voleb v Pardubicích. | foto: Jaroslav Hubený

Strany se už smiřují: Pardubice budou i nadále patřit hnutí ANO

  • 12
Do komunálních voleb chybí jedenáct měsíců. Přesto se už nyní zástupci ostatních stran obávají, že je čeká boj jen o druhé místo. Výsledky říjnových parlamentních voleb čtou tak, že i v dalších čtyřech letech budou v krajském městě vládnout politici z hnutí ANO.

Od parlamentních voleb uplynul měsíc a politici ze všech stran už vstřebali euforii či zklamání. Ti regionální se logicky pomalu začínají chystat na komunální volby, které se konají příští rok v říjnu. A při pohledu na pár týdnů staré výsledky mají až překvapivě jasno, jak bude vypadat složení rady města Pardubice mezi roky 2018 až 2022. 

„Vůbec nevím, co by se muselo stát, aby ANO v Pardubicích nevyhrálo. Vím, že volby na radnice jsou trochu jiné, ale trend je jasný. Vyhraje ANO a to s velkým náskokem. Nám ostatním zbývá boj o druhé místo,“ řekl zastupitel za Pardubáky Milan Košař.

Hnutí ANO zřejmě neohrozí ani nedostatek kádrů

Jako člen regionálního hnutí neutrpěl před měsícem žádnou prohru, přesto nevidí cestu, jak hnutí ANO z prvního místa sesadit. Podle lídra Pardubáků Františka Brendla nepomůže ani to, že v komunálních volbách se může projevit největší slabina dominantní strany - nedostatek silných osobností. 

„Skoro to vypadá, že kdyby hnutí ANO dalo na první místo kandidátky v Pardubicích plyšovou opici, tak by stejně vyhrálo. Lidé prostě volí Andreje Babiše,“ řekl předseda Pardubáků František Brendl.

Pravdou je, že při pohledu na výsledek parlamentních voleb čistě jenom ve městě Pardubice se nejeví jako pravděpodobné, že by někdo jiný mohl míchat kartami při vyjednávání o budoucí radniční koalici. Hnutí ANO bralo v krajském městě ještě více než na celostátní úrovni - 31,31 procent hlasů.

„Myslím si, že výsledek voleb je odrazem hlavně celostátní politiky, ale věřím tomu, že k němu přispěla i naše práce na radnici. Jsem rád, že jsme v Pardubicích dopadli tak dobře, hlavně jsme vylepšili výsledek z krajských voleb. Mám pocit, že za jedenáct měsíců sotva můžeme o takovou podporu přijít. Logicky ale musíme pokračovat tak, abychom si ji zasloužili i nadále,“ uvedl náměstek primátora Jan Řehounek, který je zároveň čerstvým poslancem Babišova hnutí.

Právě na jeho osobě je vidět, že hnutí má své limity. Řehounek je totiž lídrem ANO na krajském úřadu, sedí v parlamentu a v užším vedení strany a do toho nejspíše dokončí celé funkční období jako náměstek primátora.

„Zatím nevidím nějakého kolegu z hnutí, který by do funkce šel, a mám na radnici rozdělaných několik projektů,“ uvedl Řehounek s tím, že ale silně zvažuje rezignaci na krajského zastupitele. „Jen za mne hledáme vhodnou náhradu do výboru,“ dodal politik.

Ovšem výsledky ukazují i jiné zajímavosti. Například to, že dlouhodobě v Pardubicích sílí ODS. Letos dostala ve městě přes 13 procent hlasů, což je o dost lepší výsledek, než měla v rámci republiky. „Nechci se chválit, ale věřím tomu, že za vzestupem je i změna atmosféry v městské organizaci a naše práce. Dělal jsem si analýzu všech voleb od roku 2010 a je zjevné, že máme v Pardubicích větší dynamiku nárůstu hlasů než jinde,“ řekl městský šéf ODS Karel Haas.

Jediná šance pro malé - spojit všechny síly dohromady

Ten však upozorňuje i na další trendy. Jedním z nich je to, že se za rok poprvé dostanou na radnici Piráti. Letos brali ve městě přes 11 procent hlasů. Pokud se jí podaří postavit kandidátku, šanci má i SPD.

„Mám trochu obavu, že pokud se dostane na radnici devět stran jako nyní do parlamentu, tak bude velký problém něco domluvit,“ dodal Haas s tím, že ani on nepochybuje o dalším triumfu hnutí ANO. „Myslel jsem, že ANO už začne pomalu padat, ale zatím se to neděje. Za rok opět vyhrají.“

Tlaku ANO podle Brendla mohou těžko čelit strany, pokud budou rozdrobené jako nyní. Bývalý náměstek primátorky proto apeluje na kolegy, aby se pokusili spojit. „My Pardubáci, Patrioti, Sdružení pro Pardubice nebo třeba Pardubice pro lidi by se měli spojit. Pokud nevznikne nějaká platforma občanské společnosti, tak nebudeme mít ve volbách vůbec žádnou šanci,“ dodal František Brendl. 

Silné varování z posledních voleb si pak musí vzít i politici z ČSSD, KSČM nebo TOP 09. Jejich výsledky se totiž nebezpečně přiblížily hraně zvolení. Pod pět procent pak dokonce spadli lidovci, kteří by se tak na radnici vůbec nedostali. A to jsou nyní jako Koalice pro Pardubice součásti vedení města.